2010. október 5., kedd

Spenótos-ricottás tartlet

Eredetileg leveles tésztával készülne, csinálhatjátok mirelit leveles tésztából, de mi egy sós omlós tésztát csináltunk hozzá emigyen:

Tészta:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
csipet szódabikarbóna
csipet só
2 tojás sárgája

Ezeket összegyúrjuk könnyen nyújtható tésztává és 30 percig fóliába csomagolva pihentetjük a fridzsiderben. Ez rengeteg tészta, még ha nem kis kosárkákat csináltok, mint mi,  hanem egy tortaformában egy nagyobb lepényt, akkor is ez a tésztamennyiség egy 30 cm-es formához is elég, tehát arányosan csináljatok kevesebbet, vagy tegyétek el a maradék tésztát eláll pár napig a hűtőben és csináljatok bele más tölteléket legközelebb.

Töltelék:
250 g ricotta
125 g leforrázott vagy mirelit spenótlevél
2 egész tojás
8g kukoricakeményítő

kb 35 g parmezán

1.Sütőt előmelegítjük 180 fokra
2. A tésztát vagy sok kis formába, vagy egy nagyobb kerek tortaforma alakúra nyújtjuk, hogy kb 0,5 cm vastag legyen és kibéleljük vele a formát és villával megszúrkáljuk.
3. A tésztát kb 10 percig elősütjük, míg halványt színt nem kap, majd kivesszük a sütőből.
4. Közben a parmezánon kívül a töltelék hozzávalóit összedolgozzuk.
5. A félkész tésztára halmozzuk a tölteléket, majd a tetejét megszórjuk parmezánnal.
6. Visszatesszük a sütőbe és még kb 10-15 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Nincsenek megjegyzések: