2010. január 31., vasárnap

Zsófi ázsiai kattanása

Írhatnék én is valami frappáns bevezetőt ehhez a recepthez, de ez a recept nálunk totál Zsófi körül forog, meg egyébként sem tudnék jobbat írni nála, remélem nem haragszik meg, ha idézem őt:
"Nekem ez a gőzölt táska egy ilyen kattanás (van pár függőségem), pár éve külföldöm ettem egy csomót és nagyon ízlett. Nagyon szuper helyen voltam és nagyon jó emlékeim vannak róla azóta is. Van pár dolog ami ehhez az emlékhez kötődik, ilyen ez a táska is, vagy pl. a mangó (amit szintén imádok, de itthon nem kapok olyan igazit). Azóta ezzel itthon nem nagyon találkoztam, ill. ahol volt ott sem ez, hanem egy ilyen ragacsos vastagabb tésztás valami.A lényeg az, hogy amit csináltatok nagyon-nagyon finom volt, picit nosztalgiáztam :)Még jó, hogy rendeltem még a hétre. Jó lenne ha tényleg felraknátok a blogba a receptet, én tutira megpróbálnám megcsinálni.
"

Íme a recept kb 45 db-hoz:

Töltelék:
0,5 kg darált sertéshús
kb 30 dkg (térfogatra legyen kb ugyanannyi, mint a hús) káposztaféle apróra vágva (kelkáposzta, fehér káposzta, kínai kel,..) mi most kelkáposztát használtunk
4-5 db fokhagyma reszelve
egy csomó újhagyma apróra vágva
jó nagy diónyi friss gyömbér reszelve
egy csomó friss koriander vágva
egy löketnyi szójaszósz
egy kisebb löketnyi szezámolaj
egy pici mirin, vagy rizsecet, ha van
só, frissen őrölt bors

És a titok nyitja: egy csomag ázsiai wonton tészta, amit a Rákóczi téri ázsia boltban lehet kapni 700 Ft-ért. Van négyzet és kör alakú is, fagyasztott. Leírhatnám a wonton tészta receptjét is, hogy miből van, de senki nem tudna ilyen vékonyat csinálni, szerintem otthonra ez tökéletes.

Mártogatós:
Szójaszósz, pici mirin vagy rizsecet, pát csepp szezámolaj, frissen vágott újhagyma. A Heinz szójaszósz édeskés, mi ezt is használtunk (mást is), ha mást használtok, lehet, hogy nem lesz édeskés, ez ízlés kérdése.

1. A töltelék hozzávalóit nagyon apróra vágjuk, ha van aprítógép, még abban is megforgatjuk vágás után a hozzávalókat.
2. A tölteléket kézzel alaposan összekeverjük.
3. A felolvadt tészta szélét vízbe mártott ujjal megkenjük.



4. A tésztalapra kis kupacot teszünk a töltelékből.

5. A tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra, és a szélét ujjunkkal jól összenyomkodjuk, közben a levegőt kipréseljük a töltelék mellől.

6. Gőzt csinálunk tésztafőzőedényben pici vizet forralunk, hogy a betét alja ne érjen bele. A betétet ecsettel megolajozzuk.

7. A táskákat lefedve forró gőzben 4 perc alatt készre gőzöljük.

A táskák megtöltve fagyaszthatók, felengedés után ugyanúgy pároljuk, mint a frisset.

Zsófi, várom a beszámolót!





2010. január 28., csütörtök

Lélekmelegítő


A magyar az egy leveses nép. Ha egy családi összejövetelen nincs minimum húsleves, az már skandallum. A hideg téli napok, csak fokozzák a megszokás mellett a vágyat: kéne egy jó forró, kiadós leves. Múlt heti menünkben szerepelt ez a zöldséges, káposztás, húsos leves.


Mirelle tesztelte, neki nagyon ízlett. Rögtön rákérdezett: borsikafű van benne? Talált, süllyedt. A borsikafű, alias csombor, jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer, ráadásul, csökkenti a felfúvódást. A savanykáskáposztához, és a füstös ízű libamellhez remekül passzol.

Juli mamájának receptje, igazi lélekmelegítő, téli finomság.

Zöldséges káposztaleves füstölt libamellel 4 személyre

Hozzávalók

30-30 dkg füstölt hús illetve savanyú káposzta

vegyes leveszöldség,

1 fej hagyma,

2 dl tejföl,

2 evőkanál

olaj,

1 ervőkanál finomliszt,

1 liter húsleves,

1 babérlevél,

2 gerezd fokhagyma,

Frissen őrölt fekete bors, csombor, csipetnyi cukor és

ízlés szerint só.

Előző nap hideg vízbe áztatjuk a libamellet. Másnap kis lángon puhára

főzzük, a zöldséget feldaraboljuk. Vágjuk apróra a savanyú káposztát, a hagymát pedig aprítsuk finomra. A tejfölt keverjük simára a liszttel és adjunk hozzá

fél dl hideg vizet. Az előkészítés után, az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rátesszük a zöldséget és a káposztát. Néhány percig együtt pirítjuk, aztán felöntjük a húslevessel. Tegyük hozzá a fűszereket és a fokhagymát, majd fedő alatt főzzük puhára. Közben a puha füstölt húst szeleteljük fel, végül tegyük a levesbe.

Még főzzük együtt 10 percig, végül a lisztes tejföllel habarjuk be. Jól kiforralva tálaljuk.

2010. január 23., szombat

Guba házilag

Amikor csütörtökön átbeszéltük a jövő heti menünket és a mákos gubához értünk, Viki azt kérdezi tőlem: "Akkor a gubatésztából hétfőn nagyobb adagot csinálhatunk, ugye?", amire én úgy néztem rá, mint egy Marslakóra. Miről bezsél, a kifliből hogy csinálunk nagy adagot? Erre felvilágosított, hogy a karácsonyi gubája milyen isteni lett, és ő gyúrta hozzá a gubatésztát. Nekem sem kellett több, az ilyen dolgokat nagyon csípem, mondtam, gyorsan csináljunk előre egyet fotókkal, hogy megosszuk veletek a gubakészítés titkait, plusz ezer éve beígértem kölköknek is, legalább ők is nyernek az ügyön.

Tudtátok egyébként, hogy a mák nagyon egészséges, a csontritkulás megelőzésében játszik nagy szerepet, sokat kellene enni belőle. Ezzel letudtuk a lelkiismeretfurdalást a kalóriákkal szemben, jöhet a guba!



Nálunk ilyen lesz a guba a jövő héten, a képekből meg látszik, hogy erre bárki képes, ne ijedjetek meg, mindenki nekiállhat otthon.
Gubatészta házilag (a mi családunknak én dupláznám az adagot):

40 dkg liszt
2 egész tojás
1 kk só
1 kk cukor
1,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
5-6 dkg olvasztott vaj+a kenéshez

1. Élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
2. Lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, sót, felfuttatott élesztőt, és 5-6 perc alatt összegyúrjuk-dagasztjuk a tésztát.
3. A tésztacipót picit lisztezzük, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
4. A cipót felezzük, először az egyik feléből lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastag rudat sodrunk.
5. A rudat felszeleteljük kb 1,5 cm széles szeletekre, kicsit kilapítjuk és sütőpapíros tepsire fektetjük egymás mellé őket.
6. Sütőt begyőjtjuk 160 fokra, légkeverésesen 140 fokra.
7. Megkenjük olvasztott vajjal a tetejüket, majd a tepsin még 30 percig kelesztjük.
8. Mehet a sütőbe kb 30-40 percre, amíg halvány barna nem lesz (inkább szárítani kell, nem sütni).
9. Kivesszük, majd szokásos módon langyos vaníliás cukros tejbe áztatjuk, porcukros mákkal szórjuk, megsütjük. Én szoktam a tetejére vajdarabkákat tenni a sütéshez, mert úgy szépen pirul a teteje.

2010. január 21., csütörtök

Tavaszi tekercs helyett


Tavaszi tekercs rajongó vagyok. Mit rajongó, függő. Ez a tipikus fingerfood mindent tud, amit tudnia kell, Ázsia ízeit rejti egy apró falatban. Egy kicsit sós, egy kicsit savanyú, kicsit csípős, kicsit édes. És a hab a tortán, hogy könnyű elkészíteni, bár némi nem szokványos hozzávalóért szükséges elzarándokolni az Ázsia boltba. Kezdjük a rizslappal. Kerek, vékony, törékeny. De meleg vízbe áztatva megszelídül és remekül lehet hajtogatni. Kell egy adag rizstészta, lime, különböző csírák, friss csili és menta, bár ezek szerencsére, már egyre több helyen kaphatóak.


A tavaszi tekercs készítése nálunk egyet jelent a csajos bulival. Közösen készítjük, a tekercsek áztatása és tekergetése közben pedig jót pletykálunk. amiről a képkészült, az is egy dumcsizós összejövetel eredménye, a fotó pedig Sóésbors Emesét dícséri

Tavaszi tekercs (a receptet egy maláj szakácstól tanultam, így nem tudom pontosan, hogy thai, vagy vietnámi)

4 főre

30 db kerek rizslap

1 csomag rizstészta

2 db reszelt répa

1 kisebb fél kínai kel csíkokra szelve

2 csokor újhagyma

1 doboz valamilyen friss csíra, jelen esetben retekcsíra

4 gerezd fokhagyma felaprítva

1 csokor menta felaprítva

1 csilipaprika felaprítva (ha gyerekek is eszik, ezt elhagyom)

3-4 löttyintésnyi szójaszósz

halszósz ízlés szerint

1 lime leve



Először a tölteléket készítem el. Ehhez meleg vízbe áztatom a rizstésztát, hogy megpuhuljon. Amint megpuhul, én fel szoktam darabolni, úgy könnyebb vele dolgozni. A répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, az újhagymákat felkarikázom, vagy hosszában felcsíkozom. ez utóbbi autentikusabb, de nekem karikában is jó az újhagyma, lényeg, hogy jó sok legyen. Felcsíkozom a kínai kelt, felaprítom a fokhagymát,a mentát és a csilit. Az egészet összekeverem egy nagy tálban, és megöntözöm a szójaszósszal meg a halszósszal, valamint a lime lével.

Ezután nekilátok a locs-pocsnak ( ezt a részt nagyobb gyerekekre is rábízhatjuk, lelkesen fognak segíteni): egy tálba meleg vizet öntök, ebbe teszem a kemény rizslapot és óvatosan nyomkodom, amíg megpuhul. Kiveszem és egy száraz konyharuhára teszem, lenyomkodom róla a felesleges vizet. Azután a lap aljára helyezek egy adag tölteléket, majd feltekerem, ahogy a töltött káposztát szokták. És így tovább, és így tovább, ameddig a töltelék tart. Amikor már számos tekercs sorakozik a tálcán, felforrósítok egy serpenyőt, és a sistergő olajban kisütöm a rudakat. azonnal tálalom, a tavaszi tekercs nem szereti, ha megvárakoztatják. Én általában készen kapható tavaszi tekercshez való mártogatósba tunkolom, de ha épp nincs otthon egy üveggel, akkor vészhelyzetben előállíthatunk mártogatóst magunk is. Ehhez egy csilit felaprítunk, teszünk hozzá egy kanál mézet, két evőkanál szójaszószt, egy evőkanál halszószt, egy lime levét és két gerezd felaprított fokhagymát. Az így készültmártogatós illata a thaiföldi piacokat idézi meg nekem.



Sajnos, mivel a tavaszi tekercsnek nem tesz jót, ha kihűl, nem tudjuk nektek házhoz szállítani. Így a jövő héten, az imádott tavaszi tekercs helyettesítője a szintén ázsiai gőzölt sertéshúsos batyuk lesznek, ami nem rizstészta lapba van göngyölve, hanem wonton tésztába és nem olajban sütjük, hanem gőzben pároljuk.
Megkóstolnád? Mi megfőzzük neked!

2010. január 19., kedd

Fregula sarda, vajon mi?


Vannak ételek, amelyek az utazások hangulatát hozzák magukkal. Már csak azért is, mert alapanyagukat nehéz, vagy majdnem lehetetlen itthon beszerezni. Múlt heti kínálatunkban szerepelt a cukkinis-parmezános fregula sarda. Szárd pirított tészta, néhány zacskónyi szardíniai életérzés. A nevéből is kiderül, hogy ez a szardíniai tészta különlegesség, pirítással éri el a magyar tarhonyára emlékeztető állagát, kinézetét. Az eredetileg Észak-Afrikából származó, tésztaféleséget durumliszt és víz tésztamorzsává dörzsölésével állítják elő, majd speciális rostán átszitálják. Az így készült morzsát megszárítják, majd kétszer is megpirítják.

Már több hazai és külföldi gasztroblogon, pl Chili&Vanilia is lehetett olvasni erről a csodáról, úgy éreztük itt az idő kipróbálni. A beszerzésnél azonban rögtön láttuk, hogy ez nem lesz egyszerű menet, itthon sehol nem találtunk, az olasz szállítónk azt sem tudta, miről beszélünk. Nem adtuk fel ilyen könnyen, fotót és gyártót mutattunk olasz kapcsolatnak, és 2 hét múlva meg is érkezett hozzánk a drága testvérével, malloreddus-szal ld Dolce Vita, Chili&Vanilia, ami a másik szardíniai csoda, amit meg lehet nálunk kóstolni nemsokára. Szó szerint értem, mivel igen borsos az ára, aki itthon próbálkozna a főzésével, javasolom, hogy a Rotschild boltokban kapható izraeli kuszkusszal helyettesítse.

Ezt a kézműves tésztát nem érdemes túlbonyolított szószokkal elrontani, nemes egyszerűségét mi csak friss zöldségekkel és jókora adag parmezánnal fokoztuk. Klasszikus recept, nem lehet elrontani, az íze magáért beszél, hidegen is, melegen is finom. S mi több, pillanatok alatt elkészül, amolyan eszem egy falatot és már indulok is étel.

Szárd pirított tészta cukkinival és parmezánnal

(2 főre)

170 g fregula sarda, ami kiválóan helyettesíthető magyar tarhonyával is

2 közepes cukkini

2 marék parmezánforgács

2 marék koktélparadicsom

pirított fenyőmag

olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt bors

Forrásban lévő sós vízbe tegyük bele a tésztát, és főzzük meg a csomagoláson található előírás szerint. Mivel ez egy kemény tészta, jóval több idő kell neki, míg al dentére fő, így ne csodálkozz, ha akár negyed óra, húsz perc is eltelik, mire megfő. De addig legalább bőven elkészülünk a cukkinivel.

A cukkiniket tehát vékony szeletekre, majd a szeleteket félholdakra, a paradicsomokat pedig félbe vágjuk, a parmezánt lereszeljük. Amikor a tészta már majdnem készre főtt, lejjebb vesszük a gázt, és a tésztához adjuk a cukkiniket. Egy-két percig együttfőzzük, majd leszűrjük és tálra tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a pirított fenyőmaggal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Hát nem egyszerű?

2010. január 17., vasárnap

Az avokádós répasaláta utóélete


Juli kivette a sütőből a répát. Megkóstolod? Kérdezte és én már nyúltam is a villámmal a tepsibe. Hmmm. Isteni. Ki gondolná, hogy a répából ennyire finomat lehet sütni? A mult heti menünk egyik egészséges finomsága volt az avokádós-sült répás saláta narancsos öntettel. És én úgy rákattantam a fűszeres olajban sült répára, hogy pénteken, szombaton, sőt, még vasárnap is azt ettünk otthon. Bár őszintén bevallom, hogy amikor a férjem betévedt a konyhába, és rajtakapott amint megtermett répákat pucolok, már könyörgőre fogta: ma nem lehetne valami mást?
Szóval, valami más lett. A férfinépnek alig tűnt fel, hogy ugyanazt a répát eszik, amit tegnap, meg azelőtt, csak leves formátumban. Az eredeti receptet elkészítve, majd továbbgondolva, lett a sült sárgarépából narancsos-currys-kókusztejes sült sárgarépakrémleves a felnőtteknek csilivel és friss korianderrel megbolondítva. Szerettük!

Sült sárgarépa recept 4 főre (erről van fotó)

6 db közepes sárgarépa
1 narancs
6-8 ek olívaolaj
1 ek őrölt római kömény
4 gerezd fokhagyma felaprítva
ízlés szerint csili, só és őrölt bors
1 ek balzsamecet

A répákat megpucoltam, hosszúkás darabokra vágtam és pár perc alatt előfőztem. Közben az olívaolajba tettem a fűszereket, a fokhagymát ésa balzsamecetet. A répákat leszűrtem, tepsibe raktam és a fűszeres olívaolajjal jólmegöntöztem, majd a tepsibe raktam egy félbevágott narancsot is, picit a répárais nyomkodtam a levéből. A tepsit lefedtem, és 20 percig sütöttem 220 fokon, majd levettem a fóliát és pár perc alatt kissé meggrilleztem a répákat.
Az így elkészült répát a Marsbéli boltban az avókádóval keverve salátára rendeztük, krutonokkal feldíszítettük és meglocsoltuk a fűszeres olívaolajos, narancsos öntettel.
Otthon köretként ettük, a kilenc hónapos fiam főételként. Másnap ugyanezt céklával is kevertem, az is nagyon finom volt, a leves vitte azonban a pálmát.

Currys-narancsos-kókusztejes sült sárgarépa krémleves

A fent leírt recept alapján elkészítettem a sült sárgarépát. Majd megpucoltam egy lilahagymát, és olívaolajon megpároltam. Hozzátettem a répákat, plusz pár kanálnyit a  tepsi alján lévő fűszeres olajból. Meglocsoltam egy fél narancs levével, tettem hozzá egy kanál curryt, még egy kis sót és frissen őrölt borsot is tekertem rá, majd felöntöttem bő fél liter alaplével. Felforraltam, majd az egészet összeturmixoltam. Hozzáöntöttem egy konzerv kókuszetjet és összemelegítettem. A tálba mert levesre egy marék frissen aprított korianderlevelet  és egy felaprított csilipaprikát szórtam.
Próbáljátok ki, garantáltan hangulatjavító!
Nincs időd megfőzni? Mi megfőzzük neked!

2010. január 15., péntek

Pénteki bevásárlás

Ígéretünkhöz híven megosztjuk veletek kulisszatitkainkat, kezdjük a vásárlással. A Marsbéli Bolt dolgaiból ez nem tartozik a kedvenceim közé, őszinte leszek. Persze nekem is volt már sokszor úgy az életben, hogy azt gondoltam, ennél jobb dolog nincs a földön, mondjuk nyaralás közben egy délvidéki kisváros szombati piacán bámészkodni, reggelizni, válogatni - de üzemszerűen ez nem egy élvezet.

Kezdtem a METRO-val, amit bizonyos áruknál nem lehet kikerülni, gasztro kiszerelésben, minőségben és méretben tisztítószereket, alufóliát, sütőpapírt például máshol nem kapni. Ilyenek még a szárazáruk is, mint pl. jázminrizs 5kg-os kiszerelésben, lisztek, olajok, fűszerek. Én valamiért utálok odajárni, ha ilyesmire nincs szükség, inkább választom a Tesco-t, mert ott vannak olyan prémium áruk (olajok, ecetek, fűszerek,..), amik között szívesebben elbogarászok. A METRO zöldségrésze szerintem kifejezetten drága és nem is jó minőség, a húsok jók, de én jobban szeretem, ha nem csomagolt, mert már ért meglepetés kicsomagoláskor, és többnyire giga méretű húsok vannak, amihez mi még picik vagyunk. Vettem azért pár új lábost, serpenyőt, mert a gasztroedényeik ugyan szintén elképesztő drágák, de tapasztalatunk szerint bírják a strapát (otthonra azért nem vennék).

Onnan irány a Fény utcai piac, ami ugyan nem a legolcsóbb, de hozzánk ez van a legközelebb, a hentesekhez és az olyan kényesebb zöldség-gyümölcsért, amit nem bízok a zöldséges szállítónkra. Valójában szegénnyel állandó vitában vagyok, még a krumpliról sem azonosak az elképzeléseink, de mindent nem bírok egyedül hazacipelni. Most igazságtalan voltam, sokminden szépet hoz a Nagybaniról, de van, amit magam szeretek válogatni. Szóval pozitív meglepetés ért, a csirkés adott külön csirkefelsőcombot, pedig fogadtam rá, hogy nem fog, már terveztük a dobverők alternatív felhasználási módjait.

Ezen a piacon otthon vagyunk, mivel tavaly itt volt Marsbéli Boltunk, ami bezárt ugyan, de a régi kapcsolatok megmaradtak. Én már szinte semmit nem veszek az első szinten, a második kb 20-30%-kal olcsóbb, és ennyivel nem rosszabb, sőt! Van ott mostanában olyan kis paradicsom, ami a téli időszakhoz képest isteni, és 298 vagy 398 az ára, ami szerintem nem vészes! Tehát erről a piacról van a hús, alma, körte, paradicsom a jövő hétre.


Hátra van még egy közeli bolt, ahol finom kenyerek vannak, tejtermék (számomra nélkülözhetetlen 3,6%-os tej), ilyesmi, ahol nagy örömömre elfogadják a Sodexho jegyeket, amit itt-ott kapunk tőletek, ja ezt a hentes is elfogadja a piacon, de ezt már csak holnap, most rohanás kölkökért az oviba. Majd megosztom ám veletek a jó kis lelőhelyeket a piacon, csak türelem!

2010. január 14., csütörtök

Finoman kényeztetünk

Létezik egy nem isolyan kicsi konyha, na nem a Marson, hanem Budán, ahol Neked főzünk. Mindazoknak, akik szeretik a nem gyors, nem is lassu, hanem normális konyhát, szeretnek finomat és egészségeset enni a munkahelyükön, vagy otthon, munka után, de bokros teendőik miatt csak ritkán jutnak a konyhába. Azoknak főzünk, akiknek elegük van abból, hogy dobozos ebéd néven, szemetet sóznak rá.
Azoknak főzünk, akiknek fonotos, hogy amit esznek, adalékanyag mentes legyen.
Ebben a nem is olyan kicsi konyhában, minden nap azon vagyunk, hogy finoman kényeztessünk. Kora reggel indul a sürgés-forgás: bevásárlás, feldolgozás, sütés-főzés.
A mozgalmas délelőtt eredményeként, 11 órakor indul el hozzátok a kaja, épp ahogyan elkészülünk. Igazán frissen, ugye?
Ebben a blogban megosztjuk veletek kedvenc receptjinket, ötleteinket, benyomásainkat, sőt, a Marsbéli konyhánk kulisszái mögé is bepillanthattok.
Azt sajnáljuk csak, hogy az interneten még nem lehet illatokat közzé tenni. Összefutna a nyál a szátokban!