2010. február 17., szerda

A möszjő egyszerűen ellenálhatatlan

Évekkel ezelőtt, egy marketing kommunikáció órán mesélte a tanárom, hogy a reklámokat hogyan tesztelik. „Próbanézők” szemmozgását figyelik és számítógéppel rögzítik, majd kielemzik, hogy kiderüljön: mit jegyez meg, mire fókuszál a néző, miközben a reklámot nézi. Ilyen teszt alapján szüntették be Magyarországon az egyik tisztítószer márka reklámját, ami egy konyhában „játszódott”. És a konyhában volt egy mosógép. A magyar tesztnézők le sem vették a szemüket a mosógépről, nyílván akkoriban ez még meglepőnek, sőt, tán eretnekségnek is számított. Mi a fenét keres a mosógép a konyhában? A tisztítószer meg nem is érdekelt senkit, a reklám megbukott.


Ha valaki az én szemmozgásomat követte volna az „Egyszerűen bonyolult” c. film vetítése alatt, gyorsan rájött volna, hogy halványlila gőzöm sem lesz egy nap múlva arról, hogy miről szólt a film (a férjem szerint, ehhez mi még túl fiatalok vagyunk). Annál inkább emlékszem, milyen fantasztikus konyhája volt ebben a múviban Meryl Streepnek: hatalmas, épített, kissé rusztikus és nyitott polcos konyha, gyönyörű nagy ablakokkal. Volt benne egy hosszú magasított asztal, bárszékekkel és egy óriási családi étkezőasztal is. El voltam ájulva. Csüngtem a konyhai jeleneteken, s megkockáztatom, a nyálam is kicsordult.

Az egyik jelenetben Meryl croque monsieur-t, ezt a méltán népszerű francia bisztró szendvicset készített filmbeli barátjának, és a fantasztikus bárpultnál eszegették ezt az egyszerű finomságot. Rögtön ez a jelenet ugrott be nekem, amikor Juli elmesélte, hogy milyen óriási korong svájci gruyere sajtot kapott olasz beszállítójától. (lehet rendelni belőle!)

Ez a recept az egyszerűen nagyszerű kategóriába sorolható, egyetlen dologhoz kell ragaszkodni: a minőséghez. Csakis jó minőségű kenyérből, csomómentes besamel mártásból, delux főtt sonkából és kiváló francia vagy svájci sajtból finom ez az étek. Kezdőknek is sikerélmény lehet! Vacsorára isteni, egy kis salátával és egy pohár rozéval.

Hozzávalók:

A besamel mártáshoz

2 ek vaj

3 ek liszt

2 bögre forró tej

só,bors

1 ek dijon mustár

A szendvicshez

8 szelet, nem túl vékony toast kenyér (esetleg házi sütésű)

400 gramm gruyere sajt, reszelve

8 szelet jó minőségű főtt sonka

Bemelegítjük a sütőt 180 fokra.

Elkészítjük a besamel mártást: egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd fakanállal folyamatosan keverve, hozzáadjuk a lisztet. ahogy elkevertük a lisztet, jöhet a tej: apránként öntsük a serpenyőbe, folyamatosan keverve, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk félre a serpenyőt, majd keverjük a mártásba a mustárt, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal. Tegyük bele a reszelt sajt felét.

Ezután vajazzuk meg a kenyérszeleteket, és pirítsuk meg egy kissé a sütőben. Tegyük rá a sonkát, majd öntözzük meg a besamellel, kerüljön rá egy kevés sajt, majd tegyünk rá újabb szelet kenyeret, megint jöhet egy kis szósz és a maradék reszelt sajt. Mehetnek a szendvicsek a sütőbe, nagyjából 5 percre, vagy addig, amíg a tetején a sajtos szósz megpirul.

Micheline néni gyümölcstortája - Andrea receptje

Andreától érkezett receptversenyünkre (melyet önhatalmúlag meghosszabítottunk) a következő pályázati anyag:

"Kedves Marsbéliek!
Kéréseteknek nem tudtam ellenállni, úgyhogy küldök nektek két repülő csészealjat.
Franciaországban tanultam ezt a tortát a nagynénémtől, akkor frissen szedett cseresznyét tettünk bele. Most körtés és málnás készült.


Micheline néni gyümölcstortája






Az alapja egy kissé édes omlós tészta, én így csinálom:


20 dkg liszthez adok 6 dkg hideg vajat, 1 tojássárgáját, 1 mokkáskanál sót, 1 evőkanál porcukrot, és annyi hideg vizet vagy tejet, hogy éppen össze tudjam gyúrni. Kicsit pihentetem a hűtőben, majd nyújtom és kivajazott, lisztezett pitetálba vagy kicsi tortaformákba teszem, elősütöm.


Míg sül, megmosom/magozom/feldarabolom/kiveszem a mélyhűtőből a gyümölcsöket, attól függ, mi kerül bele, és összekeverek egy pohár tejfölt kb. 1 dl tejszínnel (kár crème fraîche-t hajkurászni), 2-3 evőkanál cukorral és 2 tojássárgájával. A félig megsült tésztára szórom a gyümölcsöt, ráöntöm a szószt, visszateszem a sütőbe, és készre sütöm. Langyosan már majdnem ehető, hűtőig nem jut el, de nem is tenne jót neki."


Mi kipróbáltuk, tényleg nem jut el a hűtőig!

2010. február 13., szombat

Péter fehérboros francia hagymalevese

Péter küldte nekünk el nekünk az egyik kedvenc receptjét ezzel a kommentárral: "őszintén,
ezzel versenyen semmiképp sem indulnék, mert ez a létező legalapabb és
legkevésbé kifinomultabb hagymaleves, viszont a maga lekerekítetlen
módján nagy kedvencem."

Kedves Péter, szerintünk az egyszerűség gyönyörködtet, nem is kell ezt tovább ragozni.

Hozzávalók 4 személyre

1 szál póréhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma (vagy akár főzőhagyma, kinek mi)
kb. 2dl száraz fehér bor
2-3 evőkanál liszt
kb. 5dkg vaj
kb. 1.5-2 liter marhahúsleves vagy zöldségleves-alap
A hagymákat apróra vágjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk. A tűzről
félrehúzzuk, alaposan elkeverjük benne a lisztet, majd a fehérborral
nagyon röviden pároljuk. Felöntjük a leves alappal, felforraljuk,
takarékon ízlés szerinti ideig főzzük, majd örülünk. Ha valakit
zavarnak a hagymadarabok, a végén össze lehet turmixolni, de hát akkor
hol a kraft? :) Sok pirítóssal és sajttal tálaljuk.

Ami miatt jobb ez, mint az "átlag hagymaleves", az a fehérbor - nagyon
kellemes savanykás ízt kölcsönöz a levesnek. Csak viszonylag jó
minőségű és igazán friss fehérborral érdemes csinálni - nekünk a
portugál vinho verde feküdt eddig talán a legjobban, egy cserszegi
fűszeres már túl édes.
 
Ki szeretne egy tányérral?
 
ui. ha megszavazzátok, és megfőzzük, lesz fotó is.

2010. február 12., péntek

Citromos - mákos sütemény

Nem tudom mikor és miért is történt pontosan. Mire feleszméltem, már napi szinten több volt, mint húsz. Igen, tán soknak hangzik, magam sem értem, de ma már nem kezdődhet nap anélkül, hogy teámat kortyolva, ölemben minimum egy gyerekkel, ne kukkantanék be a kedvenc gasztroblogjaimhoz, inspirációért, vagy egyszerűen csak a nyálcsorgatásért.


Rendre átbogarászom a recepteket, a fantáziadúsakat vagy ínycsiklandónak tűnőeket bedobom a kedvencek közé, aztán adandó alkalommal előveszem és kipróbálom. Az egyik ilyen recept volt a Smitten Kitchen blogon talált mákos citromos süti, ami azonnal elkezdte piszkálni a fantáziámat. Mák és citrom egy sütiben? Miért is ne? Kicsit furcsa volt, hogy kilenc tojás, ebből nyolcnak csak a sárgája kell hozzá, de úgy voltam vele, hogy ebbe a sütibe rejtve juttatom be a nagyobbik, tejallergiás fiamnak az alternatív kálcium pótlást.


A recepttől eltérően, én őzgerinc formában sütöttem meg a tésztát, így szeletelve, jobban elfér az uzsonnás táskában.

Hozzávalók:

¾ bögre cukor

8 nagy tojás sárgája

1 egész tojás

2 citrom héja

1 citrom leve

½ bögre finomliszt

½ bögre kukoricaliszt

csipet só

220 gramm vaj

½ bögre darált mák

Kezdetnek alaposan kivajazom a sütőformát és kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem. Azután a cukrot a tojásokkal, habverővel habosra, azaz inkább levegősre verem. A tojásos masszához adom a citromhéjat és a citromlevet, a sót, majd a lisztet és a kukoricalisztet is. Végül beleforgatom a felolvasztott vajat, és a mákot. A masszát a formába lapátolom, a sütőpapír szélét a forma tetejére hajtom, így fedve le a tésztát, hogy ne égjen majd meg. Én 170 fokon sütöttem kb. 1 órán keresztül, de a sütési idő minden sütőnél más lehet, ezért gyakran kell ellenőrizni egy tűvel, hogy ragad-e még a tészta. Ha kész, a sütőben hagyom kihűlni, majd deszkára borítva felszeletelem. Én fémdobozba teszem és innen adagolom a srácoknak. Meg kell hogy valljam, én brutálisan édes szájú vagyok, a családom többi tagja viszont nem annyira. Ha magamnak készíteném ezt a sütit, akkor még valamilyen narancsos-citromos cukormázat tennék rá.

Megkóstolnátok? Megsüssük nektek?

2010. február 11., csütörtök

Receptverseny - az első fecske

Azt gondoltuk, hogy a blogon és a facebookon meghirdetett receptversenyünknek nagyobb foganatja lesz, ám sajnos, egyelőre kevés a válallkozó szellem. Tegnap azonban megérkezett az első fecske, és nagyon reméljük, hogy nyarat csinál, azaz meghozza a többi kiváló szakácsjelölt kedvét is, receptjének publikálására.


Tehát, az első, Emese nevű olvasónk által beküldött recept:


Csirkehúsos kuszkusz

Hozzávalók 4 főre:

25dkg kuszkusz

1 ek olaj



3 dl víz

40 dkg csirkemell

2 fej lilahagyma

5-5 dkg aszalt szilva és meggy

fél dl balzsamecet

fél dl méz



feketbors

A vizet az olajjal és sóval felforraljuk, majd beleöntjük a kuszkuszt.
Lefedjük, és tűzről levéve, 15 percig pihentetjük. A feldarabolt aszalt gyümölcsöket langyos vízbe áztatjuk.
A nagy kockákra vágott lilahagymát olivaolajon megpirítjuk, majd a húst is hozzáadjuk. Beletesszük az aszalt gyümölcsöket és óval, borssal, mézzel és balzsamecettel ízesítjük.
Végül felforraljuk, és a kuszkusszal összekeverjük.

Én erre már adnék egy szavazatot, szerintem, Ti is szívesen ennétek. Ugye?

2010. február 10., szerda

A rózsaszín szumótorta története

Úgy kezdődött, hogy kb 2 hónapja készültünk Lizka 4. szülinapjára, illetve annak is a zsúrjára. Viszonylag hamar kiderült, hogy egy zsúr nem zsúr, végül háromban megállapodtunk: 1. barátok nem oviból , 2. barátok oviból, 3. család. Ezzel meglennénk, jött a következő fejezet, a torták. Nálunk ez úgy van, hogy természetesen azonnal csokitortát kérnek marcipánfigurákkal, de én már nem dőlök be ennek, mert amikor bedőltem, és igazi csokitortát csináltam, mondjuk valamelyik Jamie Oliver durva csokitortáját, akkor egy szeletet sem ettek meg belőle, és ott álltunk torta nélkül. Tehát olyan kell, ami barna, de nem igazán csokiőrülteknek való 99%-os kakaótartalmú csokiból van. Az első zsúrt vettük is, mint akadályt, egy ilyesmi csokitorta és egy almás-narancsos túrótorta kíséretében, de jött az ovis zsúr a sok kiscsajjal.

Mivel a héten Dolce Vita karamelltortáját csináltuk a boltban, gondoltam rágyúrok, begyakorolom, ez lett az egyik torta, de amint kész lett, rájöttem, hogy ez nem gyerekbarát (bocs, Kriszta), tavaly nyáron Simon zsúrjára csináltam karamellfagyit, de csak az anyukák örömére, a gyerekeknek nem jött be a karamellíz, szerintem nem elég édes nekik. A fejemben megvolt, hogy epres legyen valami piskótatésztával, gondoltam ez nem fog gondot okozni. Kinéztem a Szakácsok Könyvéből A PISKÓTA receptet, nekiálltam. Kicsit furcsállottam, hogy egyben kellett a tojásokat mindenféle macerával felverni olyan keményre, mintha a tojások fehérjét külön vertem volna fel, az könyv szerint is min. 15-20 perc folyamatos verést jelent, de megcsináltam. Ezek után kiderült, hogy a nagy tortaformában már Dolce Vita tortája pihen, találtam két kisebbet, sebaj. Megsütöttem, és biztos én voltam a béna, de tiszta morzsálódó lett, nem olyan szépen összeálló, de akkor már nem volt mit tenni, egymásra raktam őket, míg a töltelék készült, és ekkor jött Simon, a megmentőm, hogy csináljunk emeletes tortát (eredetileg én két különt akartam). Az epres krém meg túl folyós lett, így lett a torta olyan, mint a képen. Mire épp elkenődtem volna, jött Kata, a mi mindenes segítőnk, hogy ez tök jól néz ki, és tudtam-e, hogy ez az új cukrásztrend, hogy szabálytalan formákat csinálnak direkt, csak nézzem meg a menő cukrászdákat, csak egy kis dísz kéne rá. Irány a Spar, onnan a csillagocskák, és már inkább büszkén vártam a vendégeket. Viszont nektek inkább a nagymamám csodatortapiskótáját írom le, ami a csokitorta alapja volt, mert szerintem sokkal jobb, mint a Szakácsok Könyvében lévő. Ebbe is bármilyen krémet lehet tölteni.

Hát ennyi a sztori, mostantól Simon júniusi zsúrjára készülünk, örülök, ha kisegítetek tortaötletekkel.

Csodatorta 28 cm-es kapcsos tortaformához:
4 tojás szétválasztva
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
20 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg darált dió
10 ek víz

1. 4 tojás sárgáját habosra keverni a 25 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral
2. Ezután egyenként hozzákeverni a 10 evőkanál vizet
3. Ezután belekeverni a lisztet, amibe a sütőport kevertük és a diót
4. Végül a 4 tojás keményre vert habját óvatosan
5. Kivajazzuk a tortaformát, az oldalát is
5. Légkeverős sütőben kb 160 fokon (vagy simában 180 fok) tűpróbáig aranybarnára sütjük.

Én csak félbevágtam, de olyan szép magas lett, hogy akár két emeletet is tölthettem volna bele.

Rózsaszín töltelék:
1 zacskó 400g-os (mirelit) eper
1 doboz kb 300 g-os mirelit ribizli
600 ml jéghideg habtejszín
1 tasak habfixáló
kb 3 dl tejföl
porcukor ízlés szerint (nem mértem)

1. A gyümölcsöket felolvasztva összeturmixolom, akár porcukorral is lehet
2. A habtejszínt porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verem
3. Belekeverem a piros gyümölcsturmixot (ribizli azért jó bele, mert savanykás az íze, nem csak cukor ízű lesz) és a tejfölt a habba
4. Kész vagyok, beletöltöm a tortába, ahogy tetszik.

Én 1 l habtejszínt használtam, de annyi lett a krém, hogy bele sem fért mind az emeletes tortába.

2010. február 4., csütörtök

15 perc hírnév – a konyhában

Andy Warhol szerint, mindenki lehet híres tizenöt percre. Mi úgy gondoljuk, nálunk, azaz Marsbéli konyhánkban, bárki lehet híres egy teljes hétig!

Mit kell tenned ezért?
Küldd el nekünk kedvenc, esetleg féltve őrzött, nagymamáról unokára szálló családi receptedet fotóval. Küldd el, ha úgy gondolod, megállja a helyét bárhol, vagy ha csak szeretnéd nyomtatásban, majd általunk elkészítve látni.

Mi minden egyes beküldött receptet közkinccsé teszünk a blogon, Ti pedig szavazhattok: kinek a receptjét főzzük meg, kinek az ételét kóstolnátok, melyik tűnik a legígéretesebbnek. A nyertes receptet felvesszük a heti menünkbe, és azon a héten minden a győztesről szól: az ő neve fémjelzi az ételeket, írunk róla a blogon és a facebookon, valamint, megjelölhet egy barátot, akinek szeretettel elvisszük az útmutatásai alapján elkészül ételt.

Minden hónapban tervezünk ilyen versenyt, a mostanira a recepteket, fotóval, február 15-ig küldjétek el nekünk a rendeles@marsbelibolt.hu email címre. Szavazás február 15-től-22-ig tart, a nyertes pedig március 1-től nekünk dirigál, egy teljes hétig.

Hajrá lányok, főzzön a jobbik!