2010. április 19., hétfő

Ha már pékség...maradék kenyér és ráérős reggeli



Igen, a perverz kenyérsütő újabb attakja - írhatnám külföldiül is..- de tetszik így..
Az úgy történt, hogy maradt némi kenyér- főleg, mert Károlyék nem jöttek- nagyjából azért mert 1: vasárnap volt; 2: szarvast sütöttek a Rózsikánál... (mindegy mi ezt tudjuk)

Hozzávalók:

- maradék házi kenyér 2- 4 szelet/ kopf
- 2 db tojás
- tej- érzéssel (szerintem max. 0,8 dl amit bele löttyintek)
- só, 1 tk
- fokhagyma, 2 db reszelve
- újhagyma a kenyér tetejére

Gyártás:

A tojásokat a tejjel és a sóval felverem, belereszelem a fokhagymát, elkeverem jól. :)
A maradék kenyeret- de tényleg "überfinom" a háziból!!!- beáztatom a tojásba. Ha felvette az összes levet- de legalább jó sokat- beledobom a forró olajba- megsütöm mindkét oldalát, ahogy szoktuk. Kiveszem, papírra teszem ami átveszi az oljat. Tálalás előtt újhagymát karikázva és egy csipet sót a tetejébe szórva javítok rajta.

Jó kis vasárnap reggel volt, ágyban evős- ginkos zöld teával a kedvenc teaboltomból...

Vikiamarsról

2010. április 18., vasárnap

Vasárnap, friss eper...


Posted by PicasaSzombaton kezdődött..
A piacon kedvenc zöldségesemhez érve konstatáltam, hogy - ki tudja honnan? - giga méretű epret is lehet újítani nála. Hát szerva itt, csere ott- pénz ment, eper jött... :)
A végeredményt fentebb lehet sasolni.
Mivel kert meg család, meg hamar kell valami kaja alapon megszületett a mentolos csokis epres piskóta....

Hozzávalók:

- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 18 dkg olvasztott vaj- no margarin (bocsi)

- After Eight csoki 4db
- csillagánizs 2 db
- tej: 0,5 dl
- + 2 dkg vaj
- étcsoki kb. 5 dkg

- eper 10 db
- cukor- mondjuk 5 ek
- vaníliás cukor 2 ek (1 tasak)
- vodka 0,5 dl vagy több, attól függ ki eszi meg a sütit
- zselatin - mivel sok fajta van, járj el a csomagoláson írtak szerint




Gyártás:

Megolvasztom a vajat. (nem szilárdul meg addig míg felhasználásra kerül...de tök jó, hogy kéznél lesz mikor kell)
A tojásokat és a cukrot -lehetőség szerint jó hidegen- , felvertem olyan egykezes robotos áramos habverővel- bezzeg Dénes a Marsbéli Műhelyből csak simán magától tud ilyet és el sem fárad közben ...grrr...
Oké, a lényeg: állati habos legyen a tojás, mehet bele a sütőpor és három adagban a liszt lehetőleg szitálva. Belekeverve folyamatosan, jó lesz a robot cuccal elkeverve folyamatosan.
Jó, van aki hisz ebben a szitálós dologban, mások azt mondják fölösleges.. Szerintem meg tök pöpec lesz tőle a piskóta tészta, az a kedves lágy fajta amiért akár Nagyit is kínvallatnánk- persze csak ha nem lenne itt ez a recept.
Végezetül belekevertem az olvasztott vajat. Kerek 26 cm-es formába - szigorú körbemindenhol kivajazás után- tettem a tésztát. A sütő kb.170 fokon üzemelt (nem tudom, mert lekopott a mimennyi felirat róla..) ebben sütöttem - szerintem- 20 percet.. Szép barnás, tűpróba- oké.
Hagytam kihűlni.
Az After 8- et beleraktam a fent említett mennyiségű vajba, mellészórtam 2 db csillagánizst, a csokit összetörve mellé a tejet. Kb 2 percig olvadt, félrehúztam picit hűlt ez is.
Félbevágtam (kereszteben :) ) a piskótát és megkentem a mentolos csokiöntettel, majd vissza tettem a tetejét.
Míg ez össze deremedt összereaktam a tetejét:
Az epreket félbe és szeletekbe vagdostam, ráborítottam a cukrokat, a vodkát, 2 és fél db csillagánizst- összeforraltam. Mikor elég meleg és olvadt volt belekevertem zselatint, - az én esetemben 2 teáskanálnyit. Kevertem, forraltam picit, hűlni hagytam. Ráöntöttem a piskóta tetejére.

Meglepő íze lett... Friss és üde. Ennél jobb csak az eper a la' natur..
Próbáljátok ki, érdemes!

Vikiamarsról




2010. április 13., kedd

Megfázás, kényszerpihenő, avagy hogyan lettem Dolce Vita rajongó, perverz kenyérsütő és hogyan kell végleg beleszeretni Itáliába...



Nos úgy kezdődött, hogy pénteken azt hittük mi a Marsbéli Műhelyben: már tavasz van.
No persze menet közben nem lett gyanús a hideg kéz és láb és egyebek, mert lekötött miket a húsvéti bejglik, kuglófok, répatorták és egyebek szimfóniává hangolása... Egy kivételével, zenéltek is..
Boldog - fáradtan letudtuk a hetet, még "Főmars szívünkcsücske" Julit is megleptük némi előregyártott kajával (recepttől itt eltekintenék- bizalmas), miközben Ő még elrobogott a maradék kiszállítandó hokkaido kalácsokkal és bejglikkel. Békés, meleg péntek délután kívántunk egymásnak boldog ünnepet.. Aztán vasárnap éjjel arra ébredtem, hogy nem vagyok önmagam. Égett a torkom, kín volt minden levegővétel. Gyors lázmérés, - igen, lázas vagyok... Tea, gyógyszer, zsepi, köhögés... Hétfőn fekvés, Levente a szomszéd négyéves kitiltva, pedig készült locsolni. Kedden is...
De! Még vasárnap Nyuszi hozott némi kertben való keresgélés után, idézem:
"lefele menet szütyődet megleled- e meggyfa rejteke őrzi Teneked..."
(Igen, a könyvet. És jól látjátok a mozsarat is....közös zacsiban voltak, alig bírtam megemelni...)
Az újdonsült ajándékommal menet közben ágyba zuhanva, persze semmi más nem járt a fejemben csak az, hogy a Marsbéliben ebből mennyi mindent el lehetne készíteni nektek... csak peregtek a címszavak, ahogy lapoztam -mikor lett elég erőm megtartani a könyvet :) - úgy dobogott egyre hevesebben a szívem és végre nem a láztól, hanem valamiféle fura szenvedélytől mintha a könyv lapjai lettek volna átitatva vele.
Rizottó- de most volt, Fontina sajt- vajon az olasz beszállító tudna hozni?, szarvasgomba- ohohó, hiszen már nálunk is lehet jó minőséget kapni..; DOP és IGP rövidítés- (egy későbbi posztban még írok róla), pancetta- igen, igen, igen!!! Tagliatelle, kézzel készített, tésztagéppel vágott... uramatyám!
Hiszen Juli egy szép napon orvul beállított egyel! Alig várom, hogy kipróbálhassuk! István (aki most nem a zöldséges, hanem kolléga a gyártósorról), szóval Ő szintén olaszmániás és mindenben benne van, ami friss, minőségi és olasz.. Tehát tessék szépen felkészülni a kézzel készített olasztésztára, reméljük hamarosan (holnaptól már dolgozom és szerda a menüsor felvételének napja).
....
Frissen készített tészta, forró a tésztát és a lelketeket (a miénket is) átölelő szósz, tetején parmezán.. mi kellhet még?! Bakeleitlemezencsúszikatű- hang...és..
...és itt jött Dolce vita a képbe. Én bevallom (ne tessék elérteni), rögtön beleszerettem. A "hozzánk állása", a receptjei amiket receptcsere keretében megfőztünk Nektek (emlékeztek, oldalas tapas frissen sült ciabattával), a fotói... Hm... liszt, kelesztés, olasz, friss... címkékkel teli fejembe bevillan a tökéletes kenyér fotója és a frissen sült ciabattánk illata.
A következő fél óra címszavakban: Internet, rákeres, hátradől, molyol, felugrik, kirohan, legyárt.

Az eredmény a mellékelt fotón látható.
Részemről BL- 55 -ös liszt, mert más nem volt itthon.
Be kell vallanom a következő sütés már BL- 80- assal készült.



Teszt eredmények és recept (figyelem, 12 óra+ 30 perc kelesztés + 50 perc sütési idő szükséges- tessék belekalkulálni) :

- BL- 55 - ös liszt, 430- 450 gramm között
- 2 teáskanál só
- 1/3 - ad csomag friss élesztő
- 3-3,5 dl langyos víz

Gyártás:
A lisztet és a sót összekeverem, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a vizet. Összekeverem, nem nagyon csak annyira, hogy nem maradjon száraz felület benne. Letakarom és békén hagyom 12 órán át. Ha letelt az idő bekapcsolom a sütőt maximumra (az enyém 230 fokot tud). Közben lisztes deszkán átgyúrom kicsit a kenyér tésztát, letakarom és hagyom állni 30 percet.
Mielőtt letelik az ideje, beteszek a forró sütőbe egy jénai edényt. Átmelegítem és úgy teszem bele a veknit.
Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül kb. 20 percig. Még forrón kiborítom a jénaiból.

Az eredeti receptet itt találod, hidd el tökéletes:
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/07/tkletes-lukacsos-ropogs-szl-kenyr-ezt.html

A tökéletes megapizzáról (Dolce vita a tészta) és a húsvét utáni "bármitcsakhústne" ázsiai pirított tésztáról (saját), a következő szösszenetben jól beszámolok.

Vikiamarsról



2010. április 11., vasárnap

Joly Jokert uzsonnára!

A gyümölcskenyeret nem lehet elrontani. Illetve csak akkor, ha valakinek, mint pölö anyámnak, az a fiksza ideája, hogy nem kell abba cukor, elég édes lesz a beletett gyümölcsöktől. Nem,nem lesz elég édes! Ezt leszámítva azonban, a gyümölcskenyeret tényleg nem lehet elrontani. Sőt, az egészben az a legklasszabb, hogy a receptet mindenki a maga képére formálhatja, alakíthatja az alaptésztához adott extra hozzávalók alapján. A facebookon feltett kérdés alapján, elég sokféle gyümölcskenyér létezik, mondhatni, ahány ház, annyi szokás. István mondjuk hagymát és májat tesz bele, ami kissé bizarr, de a válaszadók többsége jól megtömi a tésztát mindenféle földi jóval, aszalt gyümölcsökkel,kandírozott narancs és citromhéjjal, mandulával, mogyoróval. Ahogy mi is!
A Marsbéli boltban így készül a sütik joly jokere:
12 dkg cukor
1 kiskanál méz
17 dkg vaj
4 tojás
23 dkg rétesliszt
10-10 dkg főzőcsokoládé, mazsola, dió vagy mandula, tetszőleges kandírozott gyümölcs, esetleg szárított füge (az összes gyümölcs ne legyen több 30 dkg-nál)
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor

A cukrot a puha vajjal, meg a sütőporral habosra keverjük, belecsorgatjuk a mézet, a citromhéjat beleszórjuk, majd a 4 tojást egyenként hozzákeverjük. A liszt kétharmadával simára verjük. A liszt maradék egyharmadát a csokoládéval, dióval, mazsolával összekeverjük és így adjuk a tésztához (az a trükkje annak, hogy nem süllyed a cucc a tészta aljára sülés közben). Zsírpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük. Ha gazdagabban akarjuk, akkor a tetejét még dióval, vagy hámozott mandulaszemekkel kirakhatjuk. Egy alufólia lapot megvajazunk és a vajas felével a tésztára borítjuk, hogy ne égjen oda, mert a méztől túl hamar megbarnulna a teteje. (ezt egy idő múlva, ha már majdnem kész, le lehet szedni). Forró sütőbe tolva , 5 percig nagy lángon, majd takarék lángon tűpróbáig sütjük. Deszkára borítva hűtjük ki, majd talpra állítjuk. Megkenhetjük híg baracklekvárral, de csak másnap szeleteljük fel.

2010. április 5., hétfő

739 300

739 300 Ft, ennyi jött össze sütiből. Hihetetlen, hogy egy mozgalom, (ugye nevezhetem a Segítsütit mozgalomnak?) mire képes. Jelen esetben két kórház koraszülött osztályának gyűjtöttek, igazán szép summát. És a legzseniálisabb az egészben, hogy annyira egyszerű! Ismert gasztrobloggerek, finomabbnál - finomabb sütiket sütnek, amire licitálni lehet. A nyertes licitáló kap egy tálcányit a megnyert süticsodából.
Döbbenetesen sokan licitáltak nagyobb összegekkel, Ízbolygó marcipános-mákos csigájáért például 100 000 Ft-ot ajánlott a Nők Lapja Konyha.
Azoknak, akiknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségeik, de szeretnének segíteni, mi most új lehetőséget nyújtunk!
Május másodikáig, mi is megsütjük jó néhány gasztroblogger licitre felajánlott sütijét. Szóval, lehet tőlünk kóstolót rendelni! Bárki, aki sütit rendel tőlünk, ötven forinttal járul hozzá a koraszülött osztályok fejlesztéséhez, mi pedig minden megrendelt sütiadag után, szintén 50Ft-ot utalunk a Segítsüti számlájára.
Igyekszünk vegyesen válogatni, tortafélékből és kekszfélékből, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. Aztán lehet véleményt alkotni a facebook-on, szavazni, hogy melyik finomság ízlett a legjobban.
Jótékony kóstolgatásra, nassolásra fel!
a képen Lila Füge málnás-mogyorós financier-ja látható