2010. szeptember 30., csütörtök

Quinoa, bulgur sült paprikával, fetával - maradékok hasznosítása

Nóra kérte, hogy tegyem fel ezt a receptet, mert annyira ízlett neki. Biztos örülni fog, mert ez tulajdonképpen nem is recept, hanem egy össedobott jó és gyors könnyű ebéd/vacsora, amibe bátran belesöpörhetjük spájzunk tartalékait.

Mi először quinoát vettünk, megfőztük a zacskón lévő utasítás szerint, aztán áttértünk bulgurra, amit nem kell főzni, csak leönteni forró vízzel/zöldséglével, hogy egy ujjal kb a bulgur fölé érjen a víz, majd letakarjuk és 20 percig állni hagyjuk. Utána az ujjaink között szétmorzsoljuk a gabonaszemeket.

Ebbe jöhet bármi a spájzból, a mi esetünkben ez sült és hámozott kápia paprika volt, sült újhagymakarikák, valami zöldfűszer, fetasajt, pirított dióféle is mehet rá bátran, de paradicsom-paprika, sült cukkini sem hiszem, hogy a kárára válna.

Ezt még ma is összedobhatjátok vacsorára.

2010. szeptember 29., szerda

Mutáns Tatin

Azok után, hogy idén cseresznye, meggy, sárgabarack, körte (korai és késői), nyári alma, szilva és szőlő nem termett a kertünkben, igazán szeretném megbecsülni a két kis őszi almafánkat, amik viszont derekasan helytállnak.


Szóval szedjük az almát (savanyú egyébként, de a mienk), hogy süssünk valami almás sütit. Tatin torta jár a fejemben, amikor azon kapom magam, hogy elbambultam, és épp most ígértem meg, hogy csoki is lesz a sütiben, hát persze.
Óvatosan megpróbáltam kimanőverezni a csokiból, de már késő volt, csokis almás süti kell, illetve a gyerekek szerint csokis is elég, az almától el tudnak tekinteni. Végiglapoztam pár szakácskönyvet ötletért, ezalatt kikristályosodott, hogy biztos nem reszelek almát, nem sütök muffint, és nincs időnk kelt tésztára.
Marad hát a Tatin, azt turbózzuk apróra kockázott csokival, és akkor már a diónak sem tudok ellenállni. A csokival és a dióval sikerült megölni a Tatin lényegét, a végeredmény nem könnyed és gyümölcsös, viszont brutálisan jó. A karamellbe beleolvad a csoki, roppan a dió, az ízvilág gyerekkorom töltött sült almáira emlékeztet, de az állag és az alma-csoki-dió arány sokkal jobb.

Tészta:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj kockázva
2,5 dkg (finomítatlan) cukor
2 tojás sárgája

Többi:
10 dkg (finomítatlan) cukor
4 dkg vaj
5 alma megpucolva, negyedelve
kevés csoki (esetünkben 1 sor maradék tejcsoki és másfél sor maradék étcsoki) apróra kockázva
egy jó marék dióbél kézzel szétmorzsolva

A tésztához először két tenyerünk között morzsolgattuk a vajat és lisztet, amíg morzsás nem lett. Ez gyerekbarát tevékenység, élvezték. Ekkor megy bele a cukor, elkeverni és hozzáönteni a tojássárgákat, amiket francia módra egy kenőkéssel, vágó mozdulatokkal kell összedolgozni a többivel, ezt is élvezték. Ez utóbbit, mármint a vágó mozdulatokat mindig megpróbálom, és miután sosem lesz belőle semmi értelmes, szépen kézzel gyorsan összegyúrtam inkább, fóliába csomagoltam és ment a hűtőbe, egy fél órára.

Na most jön az, hogy kell egy 20-25 centis hőálló tál, amit lángra/főzőlapra és sütőbe is lehet tenni. Ilyenem nincs, illetve, ha valaki tudja, hogy a jénai bírná-e a kerámialapot, az szóljon, és nem bíztam benne, úgyhogy egy kétliteres lábost ragadtam, amiről viszont tudom, hogy 240 fokig bírja a sütőt.

Ez egy jó időpont az alma pucolásához, így tettem hát, és közben beizzítottam a sütőt 200 fokra.Választott edényünkben ekkor kell felolvasztani a 4 dkg vajat és belekeverni a tíz deka cukrot, majd szépen rárakosgatni a negyed almákat. Közepes lángon negyedórát kell főzni, nem kell kevergetni. Miután a jelenlegi alja lesz a torta teteje, érdemes az almák kerek oldalát lefelé igazítani.

Ha a tészta már visszakeményedett, kevés liszten kicsit nagyobb kört kell belőle nyújtani, mint az edény. Bár én az ilyen tésztákat általában a tenyeremmel szoktam nagyjából laposra nyomkodni, most megadtam a módját, és elővettem a gyúródeszkát és a sodrófát. Így kaptam végül egy egyenletes magasságú amorf tésztaréteget, ami semmivel sem lett köralakúbb, mint amikor kézzel nyomkodom szét. (ronda lett ez is)

Ha a sütő már meleg, le kell kapni az almákat a tűzhelyről, és az eredeti recept szerint a tetejére kell helyezni a tésztát, és a széleknél óvatosan bele kell nyomkodni. Én most annyit változtattam, hogy az almák tetejére szóltam a csokit és a diót, és úgy fedtem be a tésztával.

20 percig sül 200 fokon, majd még 20 percig 160 fokon. Én alsó-felsőn sütöttem, hőlégkeverést nem nyomtam rá.

Amikor kész van, nagyobb tányért kell borítani a forma tetejére, és egy határozott mozdulattal megfordítani. A tetején folyik az olvadt kalória, nem kell meglepődni. Nem egy dekoratív süti, de cuccos és finom, őszi időre megfelelő.


A gyerekek természetesen leették róla az összes almát, és természetesen otthagyták az összes többit.

Az eredeti recept Joanne Harris francia szakácskönyvéből való.

2010. szeptember 26., vasárnap

Vasárnapi esős napra recept - Jamie Oliver isteni citromos pudding

Nem tudom ki hogy van vele, én nagyon csípem Jamie Olivert, biztos azért, mert az ő könyveitől kaptam kedvet a főzéshez, a magyar sivárnak mondható szakácskönyvpiacon az első színes fecskék egyike volt. Csípem még küldetéstudatát is, ahogy próbálja az embereket - főleg a gyerekeket - kirángatni a pizza és meki világából, ezen kívül rengeteg jó receptje van, amiket tényleg nem nagy kunszt összedobni. Pl ezt a mostanit, ami kb 10 perc munka, és semmi extra nem kell hozzá. Ezt mi nem tudjuk nektek megcsinálni és elküldeni, mert tényleg frissen jó, úgyhogy rajta, álljatok neki! 4 főre hozzávalók:

60 g vaj
120 g cukor (vaníliás is mehet bele)
1 citrom reszelt héja és leve
2 nagy tojás szétválasztva
60g liszt
késhegynyi sütőpor
2,5-3 dl tej

1. Sütő előmelegít 200 fokra
2. A vajat keverjük ki a citromhéjjal és cukorral
3. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport, majd jöhet a tej és a citromlé
4. Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá, majd hozzáadjuk a keveréket óvatosan, hogy a hab ne törjön össze..
5. Kivajazott jénaiba, vagy más tűzálló edénybe öntjük, majd egy 1/3 ig vízzel megtöltött tepsibe állítjuk az edényt és 45 percig sütjük.

2010. szeptember 25., szombat

"Jamaican Jerk" grill csirke (vagy bármi más) pác recept

Ez a recept biztosan akkor a legjobb, ha még a kerti szezonban faszénen tudjuk a pácolt csirkét (zöldséget, májat, bármit) megsütni. A forró sütőben sült változat is megjárja, nem kell jövő tavaszig várni a megvalósításig, addig gyakoroljunk bent.


Száraz hozzávalók
1 ek szegfűbors
2 ek fokhagyma reszelve
1 ek kakukkfű morzsolt, ha lehet, friss
1,5 tk frissen őrölt feketebors
1,5 tk cayenne bors
1,5 tk zsálya morzsolt, ha lehet, friss
3/4 tk fahéj
3/4 tk frissen reszelt szerecsendió
csipet só
1ek cukor

A nedves hozzávalókkal keverjük el a szárazakat

180 ml fehérborecet
60 ml szójaszósz
60 ml olívaolaj
120 ml frissen facsart narancslé
1 citrom leve

És még jöhet bele a végén

1 habanero (hiányában chili) paprika kimagozva aprítva
1 nagyobb fehérhagyma aprítva
3 újhagyma aprítva

Ebbe tegyünk bele kb 4 egész csirkemellet felkockázva úgy, hogy a pác fedje el a húst. Fedjük le, és min 1 órát, de inkább 1 éjszakát tegyük fridzsiderbe, majd grillezzük meg sütőben vagy faszénen nyársra fűzve.

Mi csináltunk hozzá narancs-salsát, amihez


Narancs salsa
1 narancsot kifilézve, darabora vágva elkevertünk
2 tk citromlével,
1 tk aprított friss korianderlevéllel és
1 tk aprított hagymával

2010. szeptember 24., péntek

Lisztmentes máktorta narancsmázzal

Mielőtt ezt a receptet kiszúrtam volna, pont sokan hívtak különböző diéták miatt, hogy nincs-e ilyen meg olyan speciális sütink - ételünk, ami passzolna az adott diétához. Úgyhogy eben a sütiben elsőre a lisztmentesség fogott meg, de amikor olvasva láttam, hogy mandulával és mákkal helyettesítik a lisztet, tudtam jó helyen vagyok. Aki mandulára allergiás és diétázik is egyben, annak pechje van.


A tortához:

60g puha vaj

60 g mogyoróvaj (helyettesíthető simával)

125g barna nádcukor

egy narancs rezselt héja

4 tojás szétválasztva

100g darált mandula

160 g darált mák

csipet só


A narancsmázhoz:

30g porcukor

kb 2 ek frissen facsart narancslé

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra és kikivajazunk egy kb 20 cm-es tortaformát

2. Keverőgéppel kikeverjük a kétféle vajat 100g nádcukorral és a narancshéjjal, kb 2 percig mixeljük. Utána hozzáadjuk a tojások sárgáját, és azzal is kikeverjük.

3. Egy másik edényben összekeverjük a darált mandulát és a mákot.

4. Egy másik edényben a tojásfehérjét a csipet sóval felverjük, majd a maradék 25 g nádcukorral kemény habbá verjük.

5. Az első vajas masszához adagonként óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a mákos mandulát mindig kis adagokat adunk hozzá és vigyázunk, hogy a hab össze ne essen.

6. A masszát a kikent tortaformába öntjük és 30 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és bent hagyjuk a meleg sütőben még 10 percig.

7. Ha mázat is akarunk rátenni jobb, ha teljesen hűlni hagyjuk.

8. Ha mázat is akarunk, a porcukorhoz keverjünk 1 ek narancslét, keverjük el teljesen simára, majd cseppenként adjuk hozzá a még 1 ek narancslét, hogy kenhető legyen de ne túl folyós.

9. Kenjük a tortára a mázat és kész is!


A receptet Juli nevében posztoltam:)

2010. szeptember 14., kedd

"An apple a day keeps the doctor away" - almás morzsa

Ez az a süti, ami szezonfüggetlen, az év bármelyik részében elészíthetjük mindenki örömére és mint az angolok is mondják egy kis egészséget is beviszünk vele, legalábbis én ezt hiszem. Ez egy örök sláger, bármilyen gyümölcsből elkészíthető pillanatok alatt.

A morzsához
300 g liszt / a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval/mogyoróval/mandulával
175 g barna cukor
200g sótlan vaj
reszelt citromhéj
vaj a tepsi kikenéséhez

Az almás töltelékhez
kb 1 kg savanykás alma hámozva, nagyobb kockákra / cikkelyekre vágva
50g barna cukor

csipet őrölt fahéj

1. Sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Tegyük a lisztet, citromhéjat és cukrot egy nagy tálba és kis darabonként adjuk hozzá és morzsoljuk a kezünk között össze, vagy mixerrel keverjük a tésztát, amíg zsemlemorzsa szerű állagot nem nyer. Nem szabad túl sokáig, mert a meleg kezünktől összeáll a tészta és nem lesz morzsás jellegű, hanem egy nyújtható tésztagombóc.
3. Most két verziót írok: én soha nem párolom a gyümölcsöket, hanem kivajazott tepsibe szórom egyenletesen az almát, a tetejére szórom a cukrot és a fahéjat, kicsit összerázom. István megpárolta az almát előtte serpenyőben és úgy tette a tepsibe.
4. Ezután rászórjuk a tetejére a morzsát, hogy mindenhova jusson, de nem kell túl vastagon.
5. Kb 40-45 percig sütjük, amíg a morzsa aranybarna nem lesz, és alulról a gyümölcs kibugyog a szélén.

Ennyi az egész, 150 Ft alatt van az alma, tessék gyakran csinálni!

2010. szeptember 11., szombat

Petra narancsos csirkés rukkolás salátája

Petránál voltunk nyárbúcsúztató bulin már takarókba burkolózva, pedig még elvileg augusztus volt. Mindig ámulok és csodálom, amilyen lazán ő ezt előadja, a két full tele asztal minimum 10 féle finomságát állítólag aznap délután dobta össze miközben - gondolom - még moziba is elszaladt a gyerekekkel. Én leragadtam az első asztalnál, amin csak saláták voltak, mind más és mind észvesztően jó. Mivel ez pont a nyitás előtti héten volt, kaptam az alkalmon és lenyúltam kettő receptjét, ebből volt szerencsétek az egyikhez:


Mi kell hozzá
ropogós zöldsaláták vegyesen ízles szerint (jégsalta, római, lollo rosso, rukkola..)
csirke/pulykemell csíkok sóval, borssal, vagy bármi fűszerrel serpenyőben megsütve
3-4 db narancs hártyázva, cikkekre vágva - ez a dolog legmunkaigényesebb része
lehet rá bármilyen csírát is szórni, aki szereti

Öntet
lájtos majonéz vízzel és a narancsok levével higítva, amit mi így csináltunk:
1 tojás sárgája
pici porcukor
1 kk mustár
só/bors
citromlé ízles szerint (kevesebb, mint egy fél citromé)
napraforgóolaj kb 1-2 dl

Elkészítés:
1. A tojássárgáját kikeverjük kis habverővel a porcukorral, mustárral, sóval/borssal és a citromléval, amíg fel nem olvadnak a fűszerek.
2. Ehhez APRÁNKÉNT elkezdjük folyamatos keverés mellett hozzáadni a napraforgóolajat addig, amíg a majonéz nagyon könnyű, krémes, fehéres-sárgás színű lesz. Egy tojás sárgája kb 1 dl olajat vesz fel, de ez függ a méretétől, meg a csillagok állásától, úgyhogy csak ügyesen.
3. Ezt egy kis vízzel higítjuk, beállítjuk az ízeket a végén, bármiből lehet még hozzáadni, ha kell.
4. Egy tálban összekeverjük a salátaféléket és a tál fölött kicikkelyezzük a narancsot, így belefolyik a leve a tálba és nem vész kárba.
5. A narancsléból az öntetbe is keverhetünk egy keveset. A salátára ráöntjük az öntetet, mehet rá a csirke és már ájulnak is a vendégek.

2010. szeptember 10., péntek

Ánizzsal, teával füstölt kacsamell



2 bőrös kacsamell (25-30 dkg-sak)

A páchoz:
két marék nagyszemű tengeri só,
két marék világosbarna (vagy valamilyen cukor)
fél tk. koriandermag
6 szegfűszeg
fél tk. fehérbors
utóbbi három kávédarálóban vagy valamiben összedarálva (mozsárban lassabb :) )
egy citrom héja
egy narancs héja
szép adag korianderlevél apróra vágva

A füstöléshez:
kicsi marék tealevél
2 összetört csillagánizs
egy jó marék cukor

A sütéshez 1 tk. olaj és később 1 szűk ek. vaj




1. A mellek bőrét bekockázni
2. A sót, cukrot, koriander+szegfűszeg+fehérborsot, citrom és narancshéjat, koriandert összekeverni, kacsamelleket belefektetni, jól körültapicskolni, hogy alá is, rá is jusson.
3. Be a hűtőbe 30 percre
4. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy a 30 perc lejárna, egy nap lábos alját alufóliával vastagon kibélelni. Erre rászórni egy kis marék teafüvet (ezzel lehet játszani, hogy milyen tea, én általában sima earl greyt használok), egy jó marék cukrot, és 2 valamennyire összetört csillagánizst. 1 perccel a 30 perc vége előtt felrakni a tűzhelyre, és közepes lángon melegíteni, kb. 3 perc után füstölögni kezd.
5. Kacsákat jól lemosni, konyhai törlővel szárazra törölni
6. Sütőt 200 fokra melegíteni
7. Egy szitát a füstölős lábas tetejére akasztani (vagy párolóbetét, vagy bármi lukacsos, ami nem ér bele a lábas aljába), bele a két mell, pár réteg alufóliával lefed (és körbe lenyomkod, hogy ne jöjjön ki a füst) Ez persze nem kell, ha a konstrukciónk pontosan záródik. (10 percig füstölni)
8. Egy sütőbe is alkalmas serpenyőben 1 teáskanál olajat melegíteni, bele a kacsák bőrrel lefele, 8-10 percre
9. Zsírt leönteni, 1 ek. vaj, bele a kacsák bőrrel fölfele, be a sütőbe 5-10 percre, mérettől és kívánt végeredménytől függően (nekem általában 8 perc, 25-30 dkg-s mellekkel).
10. Kivétel után 5 percig pihentetni, közben párszor a vajjal meglocsolni.

Fontos, hogy sokkal tovább ne álljon a pácban, mert túl sós lesz.

A bbc.co.uk/food receptje alapján.

2010. szeptember 1., szerda

Mit esztek nálunk, avagy "Azzá válsz, amit megeszel" - barátnőm R. Nyúl szerint

csicsóka őszre
Amikor ezt az egész Marsbélit elindítottuk mindenki azt mondta, hogy ne vágjunk bele, mert nem vagyunk szakmabeliek, és higgyük el, ez teljesen más világ, mindenki belebukik, aki azt hiszi, hogy ért hozzá. Nem mondom, hogy semmiben nem volt igazuk, de mi még mindig azt gondoljuk, hogy az egyik legnagyobb előnyünk, hogy NEM VAGYUNK vendéglátósok. A hangsúlyaink egész máshol vannak, mégpedig:
Azt gondoltuk, hogy nem költünk csili-vili étteremre a legmenőbb dizájnnal berendezve. Ez iszonyú sok pénz, ami nekünk nem is volt, de nem kergetett bele minket abba a kényszerbe, hogy az ételeket olyan horror árréssel kelljen eladni, hogy ez visszajöjjön valamikor. Egyszerűen azt számoltuk ki, hogy ha nincs magas havi fix költségünk, akkor azokat a különleges finomságokat válogatott alapanyagokból sokkal olcsóbban tudjuk adni, mint azt étteremben meg lehetne enni. Nem túl bonyolult, ehhez is tartjuk magunkat.
mángold a kertből
Nem bio alapanyagokból, de napi friss piaci zöldség-gyümölcsből főzünk, amit lehetőség szerint csak zöldfűszerrel ízesítünk, ami vagy a kertünkben terem, vagy megvesszük a zöldségestől. Tejterméket szintén a piaci tejestől veszünk, fantasztikus vajakat például, ami nálunk kilószámra fogy, mivel margarint nem is tartunk, sütemény tésztájába sem kerülhet belőle semennyi. Hússal sokáig volt gondunk, de István révén megismertük Gál Józsit, aki a húsiparból szabadult uram szerint is egy unikum, és most már ő hozza nekünk a Nagycsarnokbeli boltjából a húsokat. Nem rosszabb vevőtársunk nála a Costes, talán hallottatok már róla. Nem használunk semmilyen színezőt, aromát vagy ilyesmit, nem veszünk gazdaságos termékcsaládokat, pl főzőcsokikat, ehelyett a még elérhető árú alternatívákat keressük, mint pl. ezesetben a Tibi csoki 60-70%os kakaótartalmú csokijai. Olasz termékeket, amit mi sokat használunk egy Olaszországba járó beszállító hozza nekünk, a tésztáktól a parmezánig, az olívaolajat, mindent. Mi is tévedünk ám, többször futottunk bele olyan alapanyagba, ami nem ütötte meg a mércénket, ha nagy a gáz, kidobjuk inkább, ha nem akkora,csak tiltólistára kerül a cucc.

ebből lett a lekvár
A Marsbéli Bolt védjegyének leginkább azt tartom, hogy minőségi ételeket főzünk olyan változatossággal, amit egy étterem nem tud megcsinálni, ehhez képest elérhető áron. Tudom, hogy abszolút nem vagyunk olcsók, de nem tudnánk 400ért főzeléket adni feltéttel, ez lehetetlen, aki valamennyit főz otthon, az tudja.