2010. augusztus 28., szombat

Amerikai almatorta Veruskától

Már javában tervezgetem az első heti menüt, amit már biztosan tudok, hogy lesz almás süti, mivel annyi finom nyári alma van, ami az egyik kedvencem. Eddig tuti befutónak anyu tésztaszegény almás pitéje volt dióval, sokan kóstolhattátok már nálunk, de tegnap Anita meglátta a kosár szedett almánkat és megkérdezte, miért nem csinálok belőle apple crumble-t (ő az amerikai vonalat viszi) majd késésben lévén a mai családi ebédre én ezt a nővérem féle többször próbált remek és gyors "amerikai almatortát" rittyentettem.  
Megversenyeztetem majd köztetek, mivel indítsunk de addig se habozzatok ilyet csinálni magatoknak hétvégén, még apukám is evett belőle jócskán, pedig ő desszertben finnyásnak mondható. Az egész süti elkészítése nem több 15-20 percnél az almapucolás-aprítási ügyességtől függően.

Hozzávalók:
6-8 savanykás alma hámozva, cikkelyekre vágva
21 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg liszt
2 tojás
csipet só
1 cs sütőpor/szódabikarbóna
fahéj

Elkészítés:
1. Kivajazott tortaformába (nekem nem fért bele az alma egyikbe sem, úgyhogy egy nagyobb cserépedényt használtam) rakjuk az almákat, amit megszórunk fahéjjal. Eddig a recept, én cukrot is szórtam rá, mivel savanykás az alma, meg így jól karamellizálódik az alma.
2. Felolvasztjuk a vajat, belerakjuk a cukrot, csipet sót, összekeverjük, majd mehet bele a liszt, sütőpor és tojás, összekeverjük, majd rásimítjuk az almákra. Az egész massza kenhető jellegű, könnyen lehet vel bánni.
3. 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.



Vaníliafagyival befaljuk.
 

2010. augusztus 27., péntek

Nem bio, de tökfőzelék



Nem ezzel kellene kezdeni a hosszú szünet után tudom, meg nem is profilom a kritika, ezután sem lesz ilyesmi, de annyira felbosszantottam magam, hogy csak na! Tegnap üres raktárak végett lementünk a közeli piacra, ahol egy ebédfélét is szerettünk volna elkölteni. A tömeg főzelékfalók kilőve, régen próba erejéig szemezek vele, térjünk be a szomszéd bevásárlóközpont giga bioboltjának bio kifőzdéjébe.

A hűtőpult látványa bennem mindig valahogy a maradékok érzetét kelti, mindenből 1-2 db van összerakva tányérokon, a kirakott friss saláta sem tűnt annyira frissnek, együnk napi menüt. 1290 Ftért belevágtunk a zöldségleves+kapros tökfőzelék párosba + én megreszkíroztam az utolsó rántott zödséges palacsintát, így összesen 1840 Ft-ot hagytam ott. Már rögtön nem értettem, hogy ez utóbbit miért jéghidegen kell enni, mert ha a biosággal nem összeférhető a mikró, akkor nekünk pl van egy felesleges mini grillező hőlégkeverős sütőnk, amit ugyanebből a célból a volt boltunkban használtunk, és tényleg sokan ebben kértek melegítést, igaz nem volt olcsó.

A fogások: zöldségleves címén a mindenki által ismert csontleves-szerű vízben úszott 3 db sárga+2 db fehérrépakocka+talán 1 db valami más kocka, ízesítésként aprítatlan petrezselyem minimális sóval. Mindez összesen kb 2 dl volt csakúgy, mint a tökfőzelék, ami ha nem mondják meg, hogy micsoda tuti kelkáposztának nézem pirosas színe miatt, tejfölnek még a nyoma sem volt benne. Az egész egy vízben takonnyá főtt, csirizesre sűrített kulimász volt szintén némi aprítatlan kapordarabbal. Ha már bio az a szegény tök, akkor nem tudják, hogy a takonnyá főzéssel az a némi plussz vitamin is elszáll? És ha még bio is a liszt, akkor sem divat már a menzasűrítés, nem? Az egész ízéről ne is beszéljünk, a 2 dl-t felesben is alig gyűrték le a csemeték, a levest persze nekem kellett legyűrnöm. Ők a jéghideg palacsintámra pályáztak, amiben felismerhetetlenül mirelit mexikói zöldségkeverék volt minden ízesítés nélkül, de biztos bio forrásból, nem ismerem ezt a piacot.

Nagyon kérem, valaki mondja meg nekem, hogy ha elvileg minden alapanyag, a fűszereket is beleértve, beszerezhető bioból is, akor miért itt tart a magyar bio étkeztetés? Nekem valahogy eddig sem volt bizodalmam az egyen tönkölylisztes "száraz fájdalom" sütikben, de biopiacra megyek olyan zöldségért, amit máshol nem kapok, pl csicsóka, paszternák és társai, de amit főznek-sütnek, az olyan, hogy egy üllői úti talponállós büfében biztos hozzájuk vágnák a törzsvevők.

Erre persze átmentünk a piacra és estére nem bio tökfőzelék készült, bár készlethiány miatt inkább leves lett, mert még keményítő sem volt itthon, viszont került rá egy kis nem bio szűzpecsenye is. Kérlek Titeket, aki tud, győzzön meg az ellenkezőjéről!