2010. október 16., szombat

Erdei gyümölcsben főtt körte vaníliamártással - szombati recept

Miután már fél órája azon töröm a fejem, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű szezonális sütit írjak ide nektek, arra jutottam, hogy jól végzem a munkám és ezt már a menüben kitaláltam, nem tudok jobbat ennél. Valószínűleg minden van otthon hozzá, vagy csak a sarki közértig kell lemenni.

5 körtéhez:
5 közepes körte
500 g mirelit vegyes erdei gyümölcs mix
100 ml víz
1 db egész fahéj
150g cukor

Vaníliamártás:
200ml tej
100 ml tejszín
1 vaníliarúd
1 tojás sárgája
2 kanál porcukor

1. Főzzük fel a bogyós gyümölcsöket a vízzel a fahéjjal és cukorral, majd tegyük bele az egészben meghámozott körtéket úgy, hogy a száruk megmaradjon.
2. Főzzük a körtéket kb 20 percig, ha a lé nem fedi el őket, forgassuk őket a lében.
3. Vegyük ki a körtéket a léből, a fahéjat dobjuk ki, majd turmixoljuk össze a bogyós levet, ha akarjuk le is szűrhetjük, de mi ezt kihagytuk.
4. Tegyük vissza a körtéket a lébe, a lében eláll a fridzsiderben egy napot.

Készítsük el a vaníliamártást:
1. Főzzük fel a tejet a tejszínnel és a vaníliarúddal, amit hoszában kettévágtunk és a tejbe kapartuk a magjait. Főzzük 5-10 percig, hogy a vanília íze átmenjen a tejbe.
2. A tojássárgáját kikverjük a porcukorral és apránként, állandóan kevergetve hozzáöntjük a forró tejes keveréket (amiből már kidobtuk a vaníliát). Visszaöntjük a lábosba és gőz fölött összeforraljuk a mártást, amíg kellően besűrűsödik.


A körtét vaníliamártással tálaljuk, még a bogyós öntetből is tehetünk a tányérra. Finom, egészséges nem hízlaló desszertet kapunk.

Nincsenek megjegyzések: