2010. október 9., szombat

Mézes-tönkölypehelykeksz - szombati recept

Ez a keksz nagy sikert aratott és szintén rém egyszerű és ha éppen nincs otthon tönkölypehely, valamilyen mással is helyettesíthetjük, ha nincs kedvünk kimozdulni alapanyagbeszerzés céljából. De kinek nincs kedve egy mai gyönyörű napon kimozdulni? íme a recept:




50 g sótlan vaj olasztva
45 g tönkölypehely - nagyobb boltokban a biorészen lehet kapni
50 g nádcukor
60 g teljeskiőrlésű liszt
2 e.k. méz
1/2 t.k. vaníliapor, vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 t.k. szódabikarbóna
jó csipet só
20g szárazon pirított mandulaszelet
2 e.k. tej

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra
2. Az  olvasztott vajat, tönkölypelyhet, cukrot, mézet és a vaníliát összekeverjük egy edényben egy villával.
3. Egy másik edényben a lisztet, szódabikarbónát, sót és mandulát keverjük össze.
4. A lisztes keveréket a vajashoz keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és még egyszer jól összekeverjük, a tészta ragacsos lesz. Eddig a tésztát megcsinálhatjuk előre is, és a fridzsiderben 1-2 napig tárolhatjuk.
5. Amikor sütni akarjuk egy sütőpapírral bélelt tepsin diónyi gombócokat formálunk a masszából egymástól hagyjunk távolságot, hogy sütés közben legyen helyük kilapulni.
6. 10-12 percig sütjük, amíg kicsit feldagad és a széle barnulni kezd.

Próbáljuk kibírni, amíg kihűl a tepsin és már ehetjük is. Ugye, nem bonyolult?

Nincsenek megjegyzések: