2010. február 13., szombat

Péter fehérboros francia hagymalevese

Péter küldte nekünk el nekünk az egyik kedvenc receptjét ezzel a kommentárral: "őszintén,
ezzel versenyen semmiképp sem indulnék, mert ez a létező legalapabb és
legkevésbé kifinomultabb hagymaleves, viszont a maga lekerekítetlen
módján nagy kedvencem."

Kedves Péter, szerintünk az egyszerűség gyönyörködtet, nem is kell ezt tovább ragozni.

Hozzávalók 4 személyre

1 szál póréhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma (vagy akár főzőhagyma, kinek mi)
kb. 2dl száraz fehér bor
2-3 evőkanál liszt
kb. 5dkg vaj
kb. 1.5-2 liter marhahúsleves vagy zöldségleves-alap
A hagymákat apróra vágjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk. A tűzről
félrehúzzuk, alaposan elkeverjük benne a lisztet, majd a fehérborral
nagyon röviden pároljuk. Felöntjük a leves alappal, felforraljuk,
takarékon ízlés szerinti ideig főzzük, majd örülünk. Ha valakit
zavarnak a hagymadarabok, a végén össze lehet turmixolni, de hát akkor
hol a kraft? :) Sok pirítóssal és sajttal tálaljuk.

Ami miatt jobb ez, mint az "átlag hagymaleves", az a fehérbor - nagyon
kellemes savanykás ízt kölcsönöz a levesnek. Csak viszonylag jó
minőségű és igazán friss fehérborral érdemes csinálni - nekünk a
portugál vinho verde feküdt eddig talán a legjobban, egy cserszegi
fűszeres már túl édes.
 
Ki szeretne egy tányérral?
 
ui. ha megszavazzátok, és megfőzzük, lesz fotó is.

Nincsenek megjegyzések: