a, nagyon durván cukros, cukorbevonatos és ételszínezékes valamit kell csinálni, lehetőleg cukordíszekkel
b, a végeredmény legyen minimum egy disney hercegnő vagy pókember
Nem tudom, ki hogy van vele, én például összehasonlíthatatlanul gyakrabban főzök levest vagy főételt, mint pókemberes cukormuffint, úgyhogy ezekkel a tanácsokkal nem vagyok kisegitve.
Azt hiszem egyébként, hogy a gyerekkel főzés is olyan dolog, hogy sokkal több mindent képesek ám megcsinálni/megérteni, mint azt feltételeznénk, úgyhogy arra gondoltam, összeszedem, hogy az én nagyobbamra miket lehet már bízni, hátha mást is megihlet. És lécci, bombázzatok még ötletekkel, biztos van egy csomó triviális dolog, ami nekem kimaradt.
kép: innen
Tehát, egy darab, 4,5 éves, főzés iránt érdeklődő lánygyerekből álló teszpanelünk kitűnően tud:
keverni
felütött tojást
nem kényes kevert tésztákat (a végén a lisztnél be szoktam segíteni, hogy ne maradjon csomós)
levesbe, mártásba, bármibe tejfölt, tejszínt, szigorúan tűzről levéve, óvatosan
tejbe kakaóport
robot és turmixgépet használni, erős felügyelettel persze, de teljesen megértette, hogy a robotgép veszélyes, és tilos máshol fogni, mint a fogójánál
dolgokat felvágni, mint főtt krumpli rakott krumplihoz vagy hámozott alma almatortához
szitálni, pl lisztet tésztához vagy kakaóport tiramisura, de a processzus tisztaságával kapcsolatban ne legyenek elvárásaink
A legjobb az, hogy bármilyen kicsi feladat boldoggá teszi, például a kimért rizs üres lábasba öntése, vagy a kimért víz hozzálöttyintése.
Amivel ebben a korban még nem érdemes próbálkozni: zöldséghámozó és reszelő. Saját kárunkon tanultuk meg:)
Sokkal normálisabb dolog, ha a gyerek azt tanulja meg, hogy a főzés egy végtelen világ, és megpróbáljuk gyakran bevonni különböző dolgokba, mintha annyit lát, hogy főzés=cukormuffin. Ráadásul annyi minden érdekes van a konyhában, dolgok állaga és illata, az enyémek például szeretnek szagolgatni és kóstolgatni, simán elrágják a száraz tésztát/vöröslencsét/bulgurt/rizst kiváncsiságból. És múltkor a nagy kiszúrta a cukkinis lepényben a mentát (mama, ebben az van, amit nyáron az italotokba szoktál tenni), meg a nemtudommilyen paradicsomszószos húsban a fahéjat (fahéj! imádom!) - ennyi dicsekvés belefér, ugye?
És mielőtt bárki azt gondolná, hogy mosolygós konyhatündér szuperanyu vagyok, hát nem. Gyakran inkább összedobok valamit gyorsan magam, mert nincs kedvem kétszerannyi ideig, háromszorannyi kupival főzni. Sokkal gyakrabban kéne hagyni segíteni, csak ne lenne annyira fárasztó:)
Van még ötletetek, mit csináljon egy ekkora gyerek a konyhában? Nem baj, ha nem jár túl nagy kupival:)
6 megjegyzés:
Az ovimban tartok Manókonyha foglalkozásokat. A gyerekek 2,5-6 évesek és tök jó velük együtt dolgozni. RENGETEG mindent meg tudnak csinálni és még több minden érdekli őket! A fűszernövényeken át, a kelt tészták gyúrásán, hajtogatásán, töltésén át, a kürtőskalács készítésen keresztül a pizzagyártásig minden játszik.
Eddig egyedül a rugelach tésztája okozott nehézséget:-)))
Igen, a mi ovinkban is készült már nudli meg gombóc meg ilyesmi a gyerekekkel. Nagyon élvezték:) Majd előkotrom a fényképet róla, viccesek!
Pogácsát, mézest szaggatni, főtt krumplit krumplinyomóval szétnyomni. Kenyértésztából zsemlét vagy kiflit formázni.
Linzertészta,édes kekszek, kókuszgolyó,gesztenyeszív, mézes tészta,én ezeket szeretem a gyerekekkel készíteni,mert ha nyersen lecsúszik is egy-egy falat abból nem lesz tragédia és ezeket lehet díszíteni formázni.
zöldséghámozás :)
szerintem tud, legalábbis az én egyik fiam ennyi idősen már simán, a másik is 5 évesen. De technika kell :D
vagyis :) kezdjük a répával, mert a legegyszerűbb.
szabályok:
1. zöldség a pulton
2. vastagabb végénél fogja
3. szigorúan magától EL irányba mozgatja a zöldséghámozót
vágni saját fém késsel pl. krumplit tudnak már
Köszi Orsi!
mindenképpen bevetjük a technikádat:)
Megjegyzés küldése