2010. június 14., hétfő

Banános csokis fordított torta

Kissé bealudt a blog a nyári hőségben, de gondolom úgysem tortasütős kedvetekben voltatok ti sem. Na de majd most! Úgyis zsúr dömping van (nálunk), a mi környékünkön minden anyuka-apuka a szeptember-októberi esős időt választotta az utódnemzésre legalkalmasabb időpontnak, de hátha ez globális trend.


A torta rém egyszerű és nagyon finom. Egy kb 20 cm-es serpenyő lenne az ideális a sütésére, mert a gázon kezdjük a tetejét csinálni, majd az egész bemegy a sütőbe.

Kell hozzá:
A tetejére máznak:
100g barna cukor
4 érett banán karikázva
pár csepp citromlé

A torta tésztája:
210 g liszt
1 t.k. sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk őrölt fahéj
150g porcukor
30g olvasztott vaj
1 nagy tojás
1 tojás fehérje
250g (kb 2 banán) pürésíve
120g tejföl
1/2 tk vanílikivonat (por)
80g étcsoki chip vagy étcsoki aprítva

1. A tetejéhez a serpenyőben olvasszuk meg a barna cukrot egy kis vízzel alacsony hőfokon, majd ültessük bele a banánkarikákat egy sorban majd locsoljuk meg citromléval.
2. Sütőt izzítsuk be 180 fokra.
3. Nagy edényben keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, majd utána keverjük bele a porcukrot is.
4. Kisebb edényben összekevrjük a tojásokat, tojásfehérjét, vajat, banánpürét, tejfölt, vanílikaivonatot.
5. A száraz összetevőkbe belekeverjük a folyékonyakat, de ne keverjük túlzottan sokáig, csak épphogy. Óvatosan hozzákeverjük a csokidarabokat is.
6. A masszát rásimítjuk a banánokra, spatulával elsimítjuk a tetejét.
7. Kb 40 percig sütjük, amikor a közepe épphogy jó, ha megnyomkodjuk.
8. Kihülés után kiborítjuk és szeleteljük.

Isteni vaníliafagyival, vagy akár tejszínnel is.


2 megjegyzés:

varisari írta...

Juli, de szuper, hogy felraktad, isteni volt! Alig várom, hogy újra egyem... Sári

Rora írta...

De jól néz ki:)) Letoltom. Majd referálok hogy hogyan sikerult