2010. június 1., kedd

A 3+ féle gyömbéres marha

Gabi lebetegedett, hogy legyen elfoglaltsága, az ő kérését teljesítem először a gyömbéres marha ügyében. Úgyis az időjárás is a fűszeres marháknak kedvez. Nekünk a héten ez annyiféle lett, ahányszor készítettük, az anyunak - mert ez az ő speciaitása - valahogy ez egyenletesebben sikerül. Mondjuk mi hárman csináltuk, először anyu, aztán én, aztán István és én ugyan anyu utasításai alapján próbáltam eljárni, de pl. más szójaszószt használtam, az anyu István előző napi pácját folytatta, István meg mindig a maga feje után megy, szóval ez egy multikulti egyveleg lett. Kíváncsi vagyok, ti mit hoztok ki belőle, Gabi már felvetette, hogy a szezámmag jót tenne neki.

Megadom az alaphangot:
- 50 dkg hátszín
- 1 e.k száraz fehér bor (az anyu az első nap következetesen vörösborral csinálta, ebből is látszik, hogy szabad a préda)
- fél k.k só
- 2 e.k szója
- 1 e.k cukor
- 4 e.k olívaolaj
- 1 kisebb gyömbér hámozva, vékonyan csíkozva
- 2 egész póréhagyma karikázva a zöldjével együtt
- 3 gerezd fokhagyma
- fél k.k kukoricaliszt vagy keményítő (na, mi ezt komplett elhagytuk mindannyian most)
- 3 e.k zöldséglé
- mi tettünk bele most Worcester szószt is
- frissen őrölt bors
- szezámolaj a végén

Folyamat:
1. A húst a rostokra merőlegesen vékony csíkokra vágjuk.
2. Elkészítjük a pácot a borból, só, borsból, szójából, cukorból és fél e.k olajból. Ebbe keverjük a húst és egy éjszekára a hűtőbe tesszük.
3. Másnap wokban lehetőleg felhevítünk 2,5 e.k olajat és a póréhagymát a gyömbércsíkokkal kevergetve 2 percig pirítjuk, majd kivesszük.
4. A maradék olajat is felhevítjük, majd hozzáadjuk a húst és a fokhagymát. Így pirítjuk néhány percig.
5. Hozzáadjuk a hagymás gyömbért, ekkor jöhet bele még Worcester is és tovább sütjük még 2 percig.
6. Ha sok a szósz, akkor lehet a zöldséglében elkvert liszttel vagy keményítővel sűríteni, de ezt mi kihagytuk, mert:
7. Ha nem lenne elég puha a hús (mert véletlenül nem hátszínt adtak pl.) ez az egész massza mehet lefedve a 180 fokos sütőbe kb 1-1,5 órára, ha puha, akkor elfőzhetünk a szaftjából fedő nélkül.
8. A végén, ha kész egy kis szezámolajat keverünk bele, és bátran utóízesítjük, ahogy tetszik nekünk.

Várom a beszámolókat!

Nincsenek megjegyzések: