2010. augusztus 27., péntek

Nem bio, de tökfőzelék



Nem ezzel kellene kezdeni a hosszú szünet után tudom, meg nem is profilom a kritika, ezután sem lesz ilyesmi, de annyira felbosszantottam magam, hogy csak na! Tegnap üres raktárak végett lementünk a közeli piacra, ahol egy ebédfélét is szerettünk volna elkölteni. A tömeg főzelékfalók kilőve, régen próba erejéig szemezek vele, térjünk be a szomszéd bevásárlóközpont giga bioboltjának bio kifőzdéjébe.

A hűtőpult látványa bennem mindig valahogy a maradékok érzetét kelti, mindenből 1-2 db van összerakva tányérokon, a kirakott friss saláta sem tűnt annyira frissnek, együnk napi menüt. 1290 Ftért belevágtunk a zöldségleves+kapros tökfőzelék párosba + én megreszkíroztam az utolsó rántott zödséges palacsintát, így összesen 1840 Ft-ot hagytam ott. Már rögtön nem értettem, hogy ez utóbbit miért jéghidegen kell enni, mert ha a biosággal nem összeférhető a mikró, akkor nekünk pl van egy felesleges mini grillező hőlégkeverős sütőnk, amit ugyanebből a célból a volt boltunkban használtunk, és tényleg sokan ebben kértek melegítést, igaz nem volt olcsó.

A fogások: zöldségleves címén a mindenki által ismert csontleves-szerű vízben úszott 3 db sárga+2 db fehérrépakocka+talán 1 db valami más kocka, ízesítésként aprítatlan petrezselyem minimális sóval. Mindez összesen kb 2 dl volt csakúgy, mint a tökfőzelék, ami ha nem mondják meg, hogy micsoda tuti kelkáposztának nézem pirosas színe miatt, tejfölnek még a nyoma sem volt benne. Az egész egy vízben takonnyá főtt, csirizesre sűrített kulimász volt szintén némi aprítatlan kapordarabbal. Ha már bio az a szegény tök, akkor nem tudják, hogy a takonnyá főzéssel az a némi plussz vitamin is elszáll? És ha még bio is a liszt, akkor sem divat már a menzasűrítés, nem? Az egész ízéről ne is beszéljünk, a 2 dl-t felesben is alig gyűrték le a csemeték, a levest persze nekem kellett legyűrnöm. Ők a jéghideg palacsintámra pályáztak, amiben felismerhetetlenül mirelit mexikói zöldségkeverék volt minden ízesítés nélkül, de biztos bio forrásból, nem ismerem ezt a piacot.

Nagyon kérem, valaki mondja meg nekem, hogy ha elvileg minden alapanyag, a fűszereket is beleértve, beszerezhető bioból is, akor miért itt tart a magyar bio étkeztetés? Nekem valahogy eddig sem volt bizodalmam az egyen tönkölylisztes "száraz fájdalom" sütikben, de biopiacra megyek olyan zöldségért, amit máshol nem kapok, pl csicsóka, paszternák és társai, de amit főznek-sütnek, az olyan, hogy egy üllői úti talponállós büfében biztos hozzájuk vágnák a törzsvevők.

Erre persze átmentünk a piacra és estére nem bio tökfőzelék készült, bár készlethiány miatt inkább leves lett, mert még keményítő sem volt itthon, viszont került rá egy kis nem bio szűzpecsenye is. Kérlek Titeket, aki tud, győzzön meg az ellenkezőjéről!


2 megjegyzés:

Ancsi írta...

Nekem a magyarországi egész bio-kultúráról megvan a véleményem, sajnos azt is el tudom képzelni, hogy a lepotyogott kis kukacos almát csomagolják be bio-nak... Amit te ettél valószínű csak nevében volt az :(

marslakó juli írta...

hát igen, nekem is van ilyen érzésem, de ha ezt a részét figyelmen kívül hagyjuk és mondjuk tényleg bio lenne a bio, akkor miért nem használnak sokféle fűszert stb és hiszik, hogy a bio dolgoknak ehetetlennek kell lennie?