2010. április 11., vasárnap

Joly Jokert uzsonnára!

A gyümölcskenyeret nem lehet elrontani. Illetve csak akkor, ha valakinek, mint pölö anyámnak, az a fiksza ideája, hogy nem kell abba cukor, elég édes lesz a beletett gyümölcsöktől. Nem,nem lesz elég édes! Ezt leszámítva azonban, a gyümölcskenyeret tényleg nem lehet elrontani. Sőt, az egészben az a legklasszabb, hogy a receptet mindenki a maga képére formálhatja, alakíthatja az alaptésztához adott extra hozzávalók alapján. A facebookon feltett kérdés alapján, elég sokféle gyümölcskenyér létezik, mondhatni, ahány ház, annyi szokás. István mondjuk hagymát és májat tesz bele, ami kissé bizarr, de a válaszadók többsége jól megtömi a tésztát mindenféle földi jóval, aszalt gyümölcsökkel,kandírozott narancs és citromhéjjal, mandulával, mogyoróval. Ahogy mi is!
A Marsbéli boltban így készül a sütik joly jokere:
12 dkg cukor
1 kiskanál méz
17 dkg vaj
4 tojás
23 dkg rétesliszt
10-10 dkg főzőcsokoládé, mazsola, dió vagy mandula, tetszőleges kandírozott gyümölcs, esetleg szárított füge (az összes gyümölcs ne legyen több 30 dkg-nál)
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor

A cukrot a puha vajjal, meg a sütőporral habosra keverjük, belecsorgatjuk a mézet, a citromhéjat beleszórjuk, majd a 4 tojást egyenként hozzákeverjük. A liszt kétharmadával simára verjük. A liszt maradék egyharmadát a csokoládéval, dióval, mazsolával összekeverjük és így adjuk a tésztához (az a trükkje annak, hogy nem süllyed a cucc a tészta aljára sülés közben). Zsírpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük. Ha gazdagabban akarjuk, akkor a tetejét még dióval, vagy hámozott mandulaszemekkel kirakhatjuk. Egy alufólia lapot megvajazunk és a vajas felével a tésztára borítjuk, hogy ne égjen oda, mert a méztől túl hamar megbarnulna a teteje. (ezt egy idő múlva, ha már majdnem kész, le lehet szedni). Forró sütőbe tolva , 5 percig nagy lángon, majd takarék lángon tűpróbáig sütjük. Deszkára borítva hűtjük ki, majd talpra állítjuk. Megkenhetjük híg baracklekvárral, de csak másnap szeleteljük fel.

Nincsenek megjegyzések: