2010. február 17., szerda

A möszjő egyszerűen ellenálhatatlan

Évekkel ezelőtt, egy marketing kommunikáció órán mesélte a tanárom, hogy a reklámokat hogyan tesztelik. „Próbanézők” szemmozgását figyelik és számítógéppel rögzítik, majd kielemzik, hogy kiderüljön: mit jegyez meg, mire fókuszál a néző, miközben a reklámot nézi. Ilyen teszt alapján szüntették be Magyarországon az egyik tisztítószer márka reklámját, ami egy konyhában „játszódott”. És a konyhában volt egy mosógép. A magyar tesztnézők le sem vették a szemüket a mosógépről, nyílván akkoriban ez még meglepőnek, sőt, tán eretnekségnek is számított. Mi a fenét keres a mosógép a konyhában? A tisztítószer meg nem is érdekelt senkit, a reklám megbukott.


Ha valaki az én szemmozgásomat követte volna az „Egyszerűen bonyolult” c. film vetítése alatt, gyorsan rájött volna, hogy halványlila gőzöm sem lesz egy nap múlva arról, hogy miről szólt a film (a férjem szerint, ehhez mi még túl fiatalok vagyunk). Annál inkább emlékszem, milyen fantasztikus konyhája volt ebben a múviban Meryl Streepnek: hatalmas, épített, kissé rusztikus és nyitott polcos konyha, gyönyörű nagy ablakokkal. Volt benne egy hosszú magasított asztal, bárszékekkel és egy óriási családi étkezőasztal is. El voltam ájulva. Csüngtem a konyhai jeleneteken, s megkockáztatom, a nyálam is kicsordult.

Az egyik jelenetben Meryl croque monsieur-t, ezt a méltán népszerű francia bisztró szendvicset készített filmbeli barátjának, és a fantasztikus bárpultnál eszegették ezt az egyszerű finomságot. Rögtön ez a jelenet ugrott be nekem, amikor Juli elmesélte, hogy milyen óriási korong svájci gruyere sajtot kapott olasz beszállítójától. (lehet rendelni belőle!)

Ez a recept az egyszerűen nagyszerű kategóriába sorolható, egyetlen dologhoz kell ragaszkodni: a minőséghez. Csakis jó minőségű kenyérből, csomómentes besamel mártásból, delux főtt sonkából és kiváló francia vagy svájci sajtból finom ez az étek. Kezdőknek is sikerélmény lehet! Vacsorára isteni, egy kis salátával és egy pohár rozéval.

Hozzávalók:

A besamel mártáshoz

2 ek vaj

3 ek liszt

2 bögre forró tej

só,bors

1 ek dijon mustár

A szendvicshez

8 szelet, nem túl vékony toast kenyér (esetleg házi sütésű)

400 gramm gruyere sajt, reszelve

8 szelet jó minőségű főtt sonka

Bemelegítjük a sütőt 180 fokra.

Elkészítjük a besamel mártást: egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd fakanállal folyamatosan keverve, hozzáadjuk a lisztet. ahogy elkevertük a lisztet, jöhet a tej: apránként öntsük a serpenyőbe, folyamatosan keverve, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk félre a serpenyőt, majd keverjük a mártásba a mustárt, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal. Tegyük bele a reszelt sajt felét.

Ezután vajazzuk meg a kenyérszeleteket, és pirítsuk meg egy kissé a sütőben. Tegyük rá a sonkát, majd öntözzük meg a besamellel, kerüljön rá egy kevés sajt, majd tegyünk rá újabb szelet kenyeret, megint jöhet egy kis szósz és a maradék reszelt sajt. Mehetnek a szendvicsek a sütőbe, nagyjából 5 percre, vagy addig, amíg a tetején a sajtos szósz megpirul.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok!

Gratula a bloghoz, csak annyit szerettem volna írni, hogy nem biztos, hogy a legjobb választás a világoskék háttéren a fehér betű. Nekem pont kicsit rásüt a billentyűre a nap, és nehéz olvasni.

Lildu