2010. május 5., szerda

Az ígéret szép szó, ha megtartják...

Végre megszereztem Istvántól a spenótos gombócból a fantasztikusan selymes spenótmártás tuti receptjét, amit hozzám mérve elég szájbarágósan magyarázott, ami szerintem ebben az esetben jó. A gombócot már tudtam eddig is, de nem az volt itt a lényeg.

Gombóc:
1/2 kg áttört tehéntúró
10 dkg búzadara
2 tojás
25 dkg megtisztított spenót, lásd alább
só, bors

A spenót mosása, tisztítása: A spenót szárait leszedjük, majd teleengedjük a mosogatót vízzel, beledobjuk a spenótot, alaposan átforgatjuk, ilyenkor a homok - mivel nehezebb a víznél - leül a mosogató aljára. A spenótot kivesszük a mosogatóból, leengedjük a koszos vizet, és még 2x megismételjük a fentieket. Majd kivesszük, lecsöpögtetjük.

1. A túrógombóchoz összekeverjük a hozzávalókat a spenóton kívül. Amíg a tészta pihen, a megmosott spenótot 1 e.k olajon mindössze annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a túrógombóchoz. A masszát érdemes legalább fél órát pihentetni, hogy a búzadara megduzzadjon benne.
2.Nedves kézzel pingponglabdányi gombócokat formálunk a masszából, majd forrásban lévő vízben megfőzzük. Miután a víz tetejére jöttek, csökkenthetjük a lángot, és még kb 5-8 percig kell főzni.

Spenótmártás:

1 kg fent leírt módon mosott, tisztított spenót.
15 dkg vaj
4 e.k liszt
7-8 dl tej
fokhagyma, só, bors

1. A spenótot forrásban lévő sós vízben 10 mp-ig blansírozzuk, majd leszűrjük.
2. A vajat megolvasztjuk, hogy buborékozzon, elkeverjük benne a lisztet, és még mielőtt a tejet belöntenénk a besamellhez sózzuk, borsozzuk és belereszeljük a fokhagymát (ízlés szerint). A tejet hozzáöntjük, először kevesbbet, azzal kiforraljuk, csomómentesre keverjük, majd ha forrt már egy ideig, az összes tejet hozzáöntjük. István azt mondja, jól ki kell forralni, hogy elmenjen a liszt íze. Ezt csak háziasszonyoknak írom, de én, ha nem tökéletes a besamell csomómentessége, rúdmixerrel segítek magamon. A besamellnek enyhén sűrűnek kell lennie.
3. Ebbe tesszük bele a leforrázott spenótot, de már nem főzzük vele, a spenót még higít a mártáson, ezt vegyük figyelembe. Aztán rúdmixerrel sokáig turmixoljuk, amíg minden rostossága eltűnik, és homogén lesz.
4. Ezután az egészet szitán átpasszírozzuk, és már készen is vagyunk!
Sajnos fotót nem csináltam róluk, de remélem emlékeztek rájuk, de azért még keresem tovább, hátha csak nam találom.

Nincsenek megjegyzések: