2010. május 22., szombat

Krémes, krémes, krémes

Amikor István mondta, hogy legyen krémes az egyik sütink, nagyon megörültem, mert az egyik kedvencem - egyetemistaként az egyik barátnőmmel egyszer egy tepsit ettünk meg ketten az anyuéból. De akkor még nem tudtam, hogy mennyire extra jó döntés volt, ilyen krémest még nem is ettem soha! Már előre gondolva rátok, végig dokumentáltam a folyamatot, amit most megosztok veletek és innentől ti is lehettek barátok előtt varázslók. Mi kell hozzá:

A tésztához
10 dkg vaj
1 doboz tante fanny réteslap
barna cukor

A vaníliakrémhez
0,5l tejszín
8 tojás
150 g porcukor
1 rúd vanília
4 lapzselatin
csipet só
Gyümülcsszószhoz piros savanykás gyümölcs, cukor

A tészta készítése

1. Barnított vajat készítünk: feltesszük egy vastag falú edényben a vajat forralni, és hagyjuk magában forralódni kevergetés nélkül addig, amíg aranybarna, sötétebb karamellszínű nem lesz. Ekkor egy kanállal leszedjük a tetejéről a habot, és óvatosan a tiszta vajat kiöntjük egy edénybe úgy, hogy a lábos alján maradt kicsapódott savó, és egyéb dolgocskák ne kerüljenek bele, hanem a lábosban maradjanak. Ezzel ez kész, egy ecsetet teszünk bele, ha kihűlt.
2. A sütőt 200 fokra fűtjük fel.
3. A kiterített réteslapokat egyenként 3x3 részre (egy réteslapból 9 kockát) vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, majd megkenjük barnított vajjal és megszórjuk barna cukorral. A végén az egészet leborítjuk egy másik sütőpapírral.



4. 200 fokos sütőben pár perc alatt arnybarnára sütjük a lapokat, közben a cukor a barnított vajon kamellizálódik és ropogóssá válik. Ne menjünk közben sehova, különben kuka lesz egy tepsink, túl gyorsan kész!

5. Így folytatjuk az összes réteslappal, amíg kész nem vagyunk

A vaníliakrém készítése

1. Vízgőz fölött egy edényben sűrűre főzünk 2,5 dl tejszínt, 6 tojás sárgáját + 2 egész tojást a 150 g porcukrot és az egy rúd vaníliát, amit kettévágtunk, magjait kikapartuk és az egész rudat is beletettük a krémbe. Közben habverővel folyamatosan keverjük. Amikor elég sűrű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
2. A 4 lapzselatint beáztatjuk vízbe.
3. A krémbe keverjük a kinyomkodott zselatint és egy csipet sót, majd 4-5 fokra fridzsiderben kihűtjük a krémet (vaníliarudat kidobjuk belőle).
4. Felverjük habnak a maradék 2,5 dl tejszínt.
5. A lehűlt krémhez keverjük a tejszínhabot, majd megint mehet a fridzsiderbe a kész krém.
6. Összeállítjuk a krémest: 2 ropogós réteslap, rá 2 kanál krém, megint 2 réteslap, megint krém. Két egész réteg tetejére krém kerüljön.

Az egészhez illik piros bogyós gyümölcsből gyümölcsszósz is.

Sok sikert a kísérletezéshez és krémesgyártáshoz!







Nincsenek megjegyzések: