Amikor István mondta, hogy legyen krémes az egyik sütink, nagyon megörültem, mert az egyik kedvencem - egyetemistaként az egyik barátnőmmel egyszer egy tepsit ettünk meg ketten az anyuéból. De akkor még nem tudtam, hogy mennyire extra jó döntés volt, ilyen krémest még nem is ettem soha! Már előre gondolva rátok, végig dokumentáltam a folyamatot, amit most megosztok veletek és innentől ti is lehettek barátok előtt varázslók. Mi kell hozzá:

4. 200 fokos sütőben pár perc alatt arnybarnára sütjük a lapokat, közben a cukor a barnított vajon kamellizálódik és ropogóssá válik. Ne menjünk közben sehova, különben kuka lesz egy tepsink, túl gyorsan kész!
A vaníliakrém készítése
1. Vízgőz fölött egy edényben sűrűre főzünk 2,5 dl tejszínt, 6 tojás sárgáját + 2 egész tojást a 150 g porcukrot és az egy rúd vaníliát, amit kettévágtunk, magjait kikapartuk és az egész rudat is beletettük a krémbe. Közben habverővel folyamatosan keverjük. Amikor elég sűrű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
2. A 4 lapzselatint beáztatjuk vízbe.
3. A krémbe keverjük a kinyomkodott zselatint és egy csipet sót, majd 4-5 fokra fridzsiderben kihűtjük a krémet (vaníliarudat kidobjuk belőle).
4. Felverjük habnak a maradék 2,5 dl tejszínt.
5. A lehűlt krémhez keverjük a tejszínhabot, majd megint mehet a fridzsiderbe a kész krém.
6. Összeállítjuk a krémest: 2 ropogós réteslap, rá 2 kanál krém, megint 2 réteslap, megint krém. Két egész réteg tetejére krém kerüljön.
Az egészhez illik piros bogyós gyümölcsből gyümölcsszósz is.
Sok sikert a kísérletezéshez és krémesgyártáshoz!


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése