2010. május 30., vasárnap

Paradicsomos bulgur

Ez is egy olyan étel volt, ami 5 nap alatt 3 féle módon készült, először nagyszemű bulgurból, mert a kedvenc török boltosom azt mondta, hogy ez való salátákhoz inkább, utána ez elfogyott, kisszemű bulgurral pótoltam, ami a fiúk szerint jobb eredményt hozott, majd az utolsó adag kuszkuszból készült, ami ugyanolyan jó alapanyagnak bizonyult. Ezt csak azért írom le, hogy nem kell mindenhez egy receptben szó szerint makacsan ragaszkodni, kedvünk szerint bátran kisérletezzünk az alapanyagokkal, fűszerekkel. Ezek után a mi verziónk, ami a már sokat emlegetett francia marokkói szakácskönyvem alapján készült:


250g bulgur
2 e.k paradicsompüré, én ragaszkodom az aranyfácánhoz
5 e.k extraszűz olívaolaj
1 citrom leve
1/2 kk. pirospaprika
2 paprika (piros vagy zöld) apróra összevágva
1 jó nagy csokor petrezselyem apróra összevágva
3 mentaszár levelei apróra összevágva
6 újhagyma apróra összevágva
2 nagy, érett paradicsom apróra felkockázva


1. A bulgurt egy nagy tálban öntsük fel forrásban lévő vízzel, hogy ellepje, és kb egy ujjal legyen több, mint a bulgur.
2. Fedjük le, és 20 percig hagyjuk állni, míg megdagad.
3. Adjuk hozzá a paradicsompürét, olívaolajat, citromlét, sót, pirospaprikát, keverjük össze. Ezt megtehetjük előre is, akár egy nappal.
4. Tálaláskor adjuk hozzá az összes többi friss zöldség hozzávalót éa keverjük össze.

A zöldségarányokra sem esküszöm meg, hogy mindig pontosan mértük, a lényeg, hogy nagyon sok zöld kerüljön bele.









Nincsenek megjegyzések: