2010. január 19., kedd

Fregula sarda, vajon mi?


Vannak ételek, amelyek az utazások hangulatát hozzák magukkal. Már csak azért is, mert alapanyagukat nehéz, vagy majdnem lehetetlen itthon beszerezni. Múlt heti kínálatunkban szerepelt a cukkinis-parmezános fregula sarda. Szárd pirított tészta, néhány zacskónyi szardíniai életérzés. A nevéből is kiderül, hogy ez a szardíniai tészta különlegesség, pirítással éri el a magyar tarhonyára emlékeztető állagát, kinézetét. Az eredetileg Észak-Afrikából származó, tésztaféleséget durumliszt és víz tésztamorzsává dörzsölésével állítják elő, majd speciális rostán átszitálják. Az így készült morzsát megszárítják, majd kétszer is megpirítják.

Már több hazai és külföldi gasztroblogon, pl Chili&Vanilia is lehetett olvasni erről a csodáról, úgy éreztük itt az idő kipróbálni. A beszerzésnél azonban rögtön láttuk, hogy ez nem lesz egyszerű menet, itthon sehol nem találtunk, az olasz szállítónk azt sem tudta, miről beszélünk. Nem adtuk fel ilyen könnyen, fotót és gyártót mutattunk olasz kapcsolatnak, és 2 hét múlva meg is érkezett hozzánk a drága testvérével, malloreddus-szal ld Dolce Vita, Chili&Vanilia, ami a másik szardíniai csoda, amit meg lehet nálunk kóstolni nemsokára. Szó szerint értem, mivel igen borsos az ára, aki itthon próbálkozna a főzésével, javasolom, hogy a Rotschild boltokban kapható izraeli kuszkusszal helyettesítse.

Ezt a kézműves tésztát nem érdemes túlbonyolított szószokkal elrontani, nemes egyszerűségét mi csak friss zöldségekkel és jókora adag parmezánnal fokoztuk. Klasszikus recept, nem lehet elrontani, az íze magáért beszél, hidegen is, melegen is finom. S mi több, pillanatok alatt elkészül, amolyan eszem egy falatot és már indulok is étel.

Szárd pirított tészta cukkinival és parmezánnal

(2 főre)

170 g fregula sarda, ami kiválóan helyettesíthető magyar tarhonyával is

2 közepes cukkini

2 marék parmezánforgács

2 marék koktélparadicsom

pirított fenyőmag

olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt bors

Forrásban lévő sós vízbe tegyük bele a tésztát, és főzzük meg a csomagoláson található előírás szerint. Mivel ez egy kemény tészta, jóval több idő kell neki, míg al dentére fő, így ne csodálkozz, ha akár negyed óra, húsz perc is eltelik, mire megfő. De addig legalább bőven elkészülünk a cukkinivel.

A cukkiniket tehát vékony szeletekre, majd a szeleteket félholdakra, a paradicsomokat pedig félbe vágjuk, a parmezánt lereszeljük. Amikor a tészta már majdnem készre főtt, lejjebb vesszük a gázt, és a tésztához adjuk a cukkiniket. Egy-két percig együttfőzzük, majd leszűrjük és tálra tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a pirított fenyőmaggal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Hát nem egyszerű?

Nincsenek megjegyzések: