2010. január 21., csütörtök

Tavaszi tekercs helyett


Tavaszi tekercs rajongó vagyok. Mit rajongó, függő. Ez a tipikus fingerfood mindent tud, amit tudnia kell, Ázsia ízeit rejti egy apró falatban. Egy kicsit sós, egy kicsit savanyú, kicsit csípős, kicsit édes. És a hab a tortán, hogy könnyű elkészíteni, bár némi nem szokványos hozzávalóért szükséges elzarándokolni az Ázsia boltba. Kezdjük a rizslappal. Kerek, vékony, törékeny. De meleg vízbe áztatva megszelídül és remekül lehet hajtogatni. Kell egy adag rizstészta, lime, különböző csírák, friss csili és menta, bár ezek szerencsére, már egyre több helyen kaphatóak.


A tavaszi tekercs készítése nálunk egyet jelent a csajos bulival. Közösen készítjük, a tekercsek áztatása és tekergetése közben pedig jót pletykálunk. amiről a képkészült, az is egy dumcsizós összejövetel eredménye, a fotó pedig Sóésbors Emesét dícséri

Tavaszi tekercs (a receptet egy maláj szakácstól tanultam, így nem tudom pontosan, hogy thai, vagy vietnámi)

4 főre

30 db kerek rizslap

1 csomag rizstészta

2 db reszelt répa

1 kisebb fél kínai kel csíkokra szelve

2 csokor újhagyma

1 doboz valamilyen friss csíra, jelen esetben retekcsíra

4 gerezd fokhagyma felaprítva

1 csokor menta felaprítva

1 csilipaprika felaprítva (ha gyerekek is eszik, ezt elhagyom)

3-4 löttyintésnyi szójaszósz

halszósz ízlés szerint

1 lime leve



Először a tölteléket készítem el. Ehhez meleg vízbe áztatom a rizstésztát, hogy megpuhuljon. Amint megpuhul, én fel szoktam darabolni, úgy könnyebb vele dolgozni. A répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, az újhagymákat felkarikázom, vagy hosszában felcsíkozom. ez utóbbi autentikusabb, de nekem karikában is jó az újhagyma, lényeg, hogy jó sok legyen. Felcsíkozom a kínai kelt, felaprítom a fokhagymát,a mentát és a csilit. Az egészet összekeverem egy nagy tálban, és megöntözöm a szójaszósszal meg a halszósszal, valamint a lime lével.

Ezután nekilátok a locs-pocsnak ( ezt a részt nagyobb gyerekekre is rábízhatjuk, lelkesen fognak segíteni): egy tálba meleg vizet öntök, ebbe teszem a kemény rizslapot és óvatosan nyomkodom, amíg megpuhul. Kiveszem és egy száraz konyharuhára teszem, lenyomkodom róla a felesleges vizet. Azután a lap aljára helyezek egy adag tölteléket, majd feltekerem, ahogy a töltött káposztát szokták. És így tovább, és így tovább, ameddig a töltelék tart. Amikor már számos tekercs sorakozik a tálcán, felforrósítok egy serpenyőt, és a sistergő olajban kisütöm a rudakat. azonnal tálalom, a tavaszi tekercs nem szereti, ha megvárakoztatják. Én általában készen kapható tavaszi tekercshez való mártogatósba tunkolom, de ha épp nincs otthon egy üveggel, akkor vészhelyzetben előállíthatunk mártogatóst magunk is. Ehhez egy csilit felaprítunk, teszünk hozzá egy kanál mézet, két evőkanál szójaszószt, egy evőkanál halszószt, egy lime levét és két gerezd felaprított fokhagymát. Az így készültmártogatós illata a thaiföldi piacokat idézi meg nekem.



Sajnos, mivel a tavaszi tekercsnek nem tesz jót, ha kihűl, nem tudjuk nektek házhoz szállítani. Így a jövő héten, az imádott tavaszi tekercs helyettesítője a szintén ázsiai gőzölt sertéshúsos batyuk lesznek, ami nem rizstészta lapba van göngyölve, hanem wonton tésztába és nem olajban sütjük, hanem gőzben pároljuk.
Megkóstolnád? Mi megfőzzük neked!

Nincsenek megjegyzések: