2010. január 28., csütörtök

Lélekmelegítő


A magyar az egy leveses nép. Ha egy családi összejövetelen nincs minimum húsleves, az már skandallum. A hideg téli napok, csak fokozzák a megszokás mellett a vágyat: kéne egy jó forró, kiadós leves. Múlt heti menünkben szerepelt ez a zöldséges, káposztás, húsos leves.


Mirelle tesztelte, neki nagyon ízlett. Rögtön rákérdezett: borsikafű van benne? Talált, süllyedt. A borsikafű, alias csombor, jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer, ráadásul, csökkenti a felfúvódást. A savanykáskáposztához, és a füstös ízű libamellhez remekül passzol.

Juli mamájának receptje, igazi lélekmelegítő, téli finomság.

Zöldséges káposztaleves füstölt libamellel 4 személyre

Hozzávalók

30-30 dkg füstölt hús illetve savanyú káposzta

vegyes leveszöldség,

1 fej hagyma,

2 dl tejföl,

2 evőkanál

olaj,

1 ervőkanál finomliszt,

1 liter húsleves,

1 babérlevél,

2 gerezd fokhagyma,

Frissen őrölt fekete bors, csombor, csipetnyi cukor és

ízlés szerint só.

Előző nap hideg vízbe áztatjuk a libamellet. Másnap kis lángon puhára

főzzük, a zöldséget feldaraboljuk. Vágjuk apróra a savanyú káposztát, a hagymát pedig aprítsuk finomra. A tejfölt keverjük simára a liszttel és adjunk hozzá

fél dl hideg vizet. Az előkészítés után, az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rátesszük a zöldséget és a káposztát. Néhány percig együtt pirítjuk, aztán felöntjük a húslevessel. Tegyük hozzá a fűszereket és a fokhagymát, majd fedő alatt főzzük puhára. Közben a puha füstölt húst szeleteljük fel, végül tegyük a levesbe.

Még főzzük együtt 10 percig, végül a lisztes tejföllel habarjuk be. Jól kiforralva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: