Amikor csütörtökön átbeszéltük a jövő heti menünket és a mákos gubához értünk, Viki azt kérdezi tőlem: "Akkor a gubatésztából hétfőn nagyobb adagot csinálhatunk, ugye?", amire én úgy néztem rá, mint egy Marslakóra. Miről bezsél, a kifliből hogy csinálunk nagy adagot? Erre felvilágosított, hogy a karácsonyi gubája milyen isteni lett, és ő gyúrta hozzá a gubatésztát.
Nekem sem kellett több, az ilyen dolgokat nagyon csípem, mondtam, gyorsan csináljunk előre egyet fotókkal, hogy megosszuk veletek a gubakészítés titkait, plusz ezer éve beígértem kölköknek is, legalább ők is nyernek az ügyön.
Nekem sem kellett több, az ilyen dolgokat nagyon csípem, mondtam, gyorsan csináljunk előre egyet fotókkal, hogy megosszuk veletek a gubakészítés titkait, plusz ezer éve beígértem kölköknek is, legalább ők is nyernek az ügyön.Tudtátok egyébként, hogy a mák nagyon egészséges, a csontritkulás megelőzésében játszik nagy szerepet, sokat kellene enni belőle. Ezzel letudtuk a lelkiismeretfurdalást a kalóriákkal szemben, jöhet a guba!






Nálunk ilyen lesz a guba a jövő héten, a képekből meg látszik, hogy erre bárki képes, ne ijedjetek meg, mindenki nekiállhat otthon.
Gubatészta házilag (a mi családunknak én dupláznám az adagot):
40 dkg liszt
2 egész tojás
1 kk só
1 kk cukor
1,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
5-6 dkg olvasztott vaj+a kenéshez
1. Élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
2. Lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, sót, felfuttatott élesztőt, és 5-6 perc alatt összegyúrjuk-dagasztjuk a tésztát.
3. A tésztacipót picit lisztezzük, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
4. A cipót felezzük, először az egyik feléből lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastag rudat sodrunk.
5. A rudat felszeleteljük kb 1,5 cm széles szeletekre, kicsit kilapítjuk és sütőpapíros tepsire fektetjük egymás mellé őket.
6. Sütőt begyőjtjuk 160 fokra, légkeverésesen 140 fokra.
7. Megkenjük olvasztott vajjal a tetejüket, majd a tepsin még 30 percig kelesztjük.
8. Mehet a sütőbe kb 30-40 percre, amíg halvány barna nem lesz (inkább szárítani kell, nem sütni).
9. Kivesszük, majd szokásos módon langyos vaníliás cukros tejbe áztatjuk, porcukros mákkal szórjuk, megsütjük. Én szoktam a tetejére vajdarabkákat tenni a sütéshez, mert úgy szépen pirul a teteje.
1 megjegyzés:
Jézusom, csak a családom meg ne lássa! Eddig is heti rendszerességgel kellett gubát csinálnom, de elment kifliből vagy Győri gubarúdból (vagy mi a neve..). De ha ezt meglátják...
Megjegyzés küldése