2 bőrös kacsamell (25-30 dkg-sak)
A páchoz:
két marék nagyszemű tengeri só,
két marék  világosbarna (vagy valamilyen cukor)
fél tk. koriandermag
6  szegfűszeg
fél tk. fehérbors
utóbbi három kávédarálóban vagy  valamiben összedarálva (mozsárban lassabb :) )
egy citrom héja
egy  narancs héja
szép adag korianderlevél apróra vágva
A  füstöléshez:
kicsi marék tealevél
2 összetört csillagánizs
egy  jó marék cukor
A sütéshez 1 tk. olaj és később 1 szűk ek. vaj
1. A mellek bőrét bekockázni
2. A sót, cukrot,  koriander+szegfűszeg+fehérborsot, citrom és narancshéjat, koriandert  összekeverni, kacsamelleket belefektetni, jól körültapicskolni, hogy alá  is, rá is jusson.
3. Be a hűtőbe 30 percre
4.  Kb. 10 perccel azelőtt, hogy a 30 perc lejárna, egy nap lábos alját  alufóliával vastagon kibélelni. Erre rászórni egy kis marék teafüvet  (ezzel lehet játszani, hogy milyen tea, én általában sima earl greyt  használok), egy jó marék cukrot, és 2 valamennyire összetört  csillagánizst. 1 perccel a 30 perc vége előtt felrakni a tűzhelyre, és  közepes lángon melegíteni, kb. 3 perc után füstölögni kezd.
5.  Kacsákat jól lemosni, konyhai törlővel szárazra törölni
6.  Sütőt 200 fokra melegíteni
7. Egy szitát a füstölős lábas tetejére  akasztani (vagy párolóbetét, vagy bármi lukacsos, ami nem ér bele a  lábas aljába), bele a két mell, pár réteg alufóliával lefed (és körbe  lenyomkod, hogy ne jöjjön ki a füst) Ez persze nem kell, ha a konstrukciónk pontosan záródik. (10 percig füstölni)
8. Egy sütőbe is  alkalmas serpenyőben 1 teáskanál olajat melegíteni, bele a kacsák bőrrel  lefele, 8-10 percre
9. Zsírt leönteni, 1 ek. vaj, bele a kacsák  bőrrel fölfele, be a sütőbe 5-10 percre, mérettől és kívánt  végeredménytől függően (nekem általában 8 perc, 25-30 dkg-s mellekkel).
10. Kivétel után 5 percig pihentetni, közben párszor a  vajjal meglocsolni.
Fontos, hogy sokkal tovább ne álljon a pácban, mert túl sós lesz.
A bbc.co.uk/food receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése