Mielőtt ezt a receptet kiszúrtam volna, pont sokan hívtak különböző diéták miatt, hogy nincs-e ilyen meg olyan speciális sütink - ételünk, ami passzolna az adott diétához. Úgyhogy eben a sütiben elsőre a lisztmentesség fogott meg, de amikor olvasva láttam, hogy mandulával és mákkal helyettesítik a lisztet, tudtam jó helyen vagyok. Aki mandulára allergiás és diétázik is egyben, annak pechje van.
A tortához:
60g puha vaj
60 g mogyoróvaj (helyettesíthető simával)
125g barna nádcukor
egy narancs rezselt héja
4 tojás szétválasztva
100g darált mandula
160 g darált mák
csipet só
A narancsmázhoz:
30g porcukor
kb 2 ek frissen facsart narancslé
1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra és kikivajazunk egy kb 20 cm-es tortaformát
2. Keverőgéppel kikeverjük a kétféle vajat 100g nádcukorral és a narancshéjjal, kb 2 percig mixeljük. Utána hozzáadjuk a tojások sárgáját, és azzal is kikeverjük.
3. Egy másik edényben összekeverjük a darált mandulát és a mákot.
4. Egy másik edényben a tojásfehérjét a csipet sóval felverjük, majd a maradék 25 g nádcukorral kemény habbá verjük.
5. Az első vajas masszához adagonként óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a mákos mandulát mindig kis adagokat adunk hozzá és vigyázunk, hogy a hab össze ne essen.
6. A masszát a kikent tortaformába öntjük és 30 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és bent hagyjuk a meleg sütőben még 10 percig.
7. Ha mázat is akarunk rátenni jobb, ha teljesen hűlni hagyjuk.
8. Ha mázat is akarunk, a porcukorhoz keverjünk 1 ek narancslét, keverjük el teljesen simára, majd cseppenként adjuk hozzá a még 1 ek narancslét, hogy kenhető legyen de ne túl folyós.
9. Kenjük a tortára a mázat és kész is!
A receptet Juli nevében posztoltam:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése