2010. szeptember 14., kedd

"An apple a day keeps the doctor away" - almás morzsa

Ez az a süti, ami szezonfüggetlen, az év bármelyik részében elészíthetjük mindenki örömére és mint az angolok is mondják egy kis egészséget is beviszünk vele, legalábbis én ezt hiszem. Ez egy örök sláger, bármilyen gyümölcsből elkészíthető pillanatok alatt.

A morzsához
300 g liszt / a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval/mogyoróval/mandulával
175 g barna cukor
200g sótlan vaj
reszelt citromhéj
vaj a tepsi kikenéséhez

Az almás töltelékhez
kb 1 kg savanykás alma hámozva, nagyobb kockákra / cikkelyekre vágva
50g barna cukor

csipet őrölt fahéj

1. Sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Tegyük a lisztet, citromhéjat és cukrot egy nagy tálba és kis darabonként adjuk hozzá és morzsoljuk a kezünk között össze, vagy mixerrel keverjük a tésztát, amíg zsemlemorzsa szerű állagot nem nyer. Nem szabad túl sokáig, mert a meleg kezünktől összeáll a tészta és nem lesz morzsás jellegű, hanem egy nyújtható tésztagombóc.
3. Most két verziót írok: én soha nem párolom a gyümölcsöket, hanem kivajazott tepsibe szórom egyenletesen az almát, a tetejére szórom a cukrot és a fahéjat, kicsit összerázom. István megpárolta az almát előtte serpenyőben és úgy tette a tepsibe.
4. Ezután rászórjuk a tetejére a morzsát, hogy mindenhova jusson, de nem kell túl vastagon.
5. Kb 40-45 percig sütjük, amíg a morzsa aranybarna nem lesz, és alulról a gyümölcs kibugyog a szélén.

Ennyi az egész, 150 Ft alatt van az alma, tessék gyakran csinálni!

Nincsenek megjegyzések: